Download dit plan

CT-scan met artrogram

Wanneer u last heeft van een gewricht, kunt u met uw behandelend arts afspreken om op de afdeling Radiologie van de Sint Maartenskliniek een CT-scan te laten maken.

Computer Tomografie (CT) is een onderzoeksmethode die met behulp van röntgenstralen dwarsdoorsneden maakt van uw lichaam. Voorafgaand aan de scan maken we een artrogram; door middel van een injectie zal de radioloog contrastvloeistof in het gewricht brengen. Hierdoor kunnen we de structuren op de scan beter onderscheiden.

Het onderzoek

print

Een CT-scan met artrogram bestaat uit twee onderzoeken.

Voor het eerste onderzoek, de injectie krijgt u een vragenlijst toegestuurd. Wij vragen u om de vragenlijst tijdig in te vullen en de daarop aangegeven instructies op te volgen. Deze vragenlijst dient u op de dag van het onderzoek mee te nemen. Dit geldt ook als u al vaker een artrogram heeft gehad. Mochten er bij uw afspraak nog onduidelijkheden zijn over de vragenlijst kan het zijn dat de radioloog beslist dat het onderzoek, voor uw eigen veiligheid, niet kan plaatsvinden. U kunt deze vragenlijst hier downloaden.

Als u specifiek uw schouder of uw heup laat onderzoeken, mag u alleen de bloedverdunners Acetylsalicylzuur/Carbasalaatcalcium (aspirine/ascal) blijven gebruiken. Met andere antistollingsmedicijnen zult u voor dit onderzoek tijdelijk moet stoppen. Doe dit wel altijd in overleg met de arts die u deze medicijnen heeft voorgeschreven, en nooit op eigen initiatief.
Mocht stoppen niet mogelijk zijn, dan kunt u het beste opnieuw overleggen met de arts die de CT-scan in combinatie met artrogram voor u heeft aangevraagd.

Verder kunt u van tevoren normaal eten en drinken en uw medicijnen innemen.

Het tweede onderzoek is het CT-onderzoek.

Heeft u nog vragen, neem dan contact met ons op door te bellen naar (024) 3659 890.

print

Wanneer u komt voor een CT-scan met artrogram kunt u zich melden op de afgesproken tijd bij de balie van de afdeling Radiologie. Zorg dat u de uitnodiging bij u heeft, de “screeningslijst behandeling met injectie” en uw medicijnkaart (als u die bezit). 

Trek gemakkelijke kleding aan tijdens het onderzoek en laat metalen voorwerpen, zoals sieraden en horloges zo veel mogelijk thuis.

print

Tijdens het onderzoek wordt u door verschillende mensen geholpen. Nadat u in de doorlichtkamer op de behandeltafel heeft plaats genomen, brengt de radioloog de contrastvloeistof in het te onderzoeken gewricht. Hierna gaat u naar de CT. In de CT-ruimte aangekomen, gaat u op de onderzoekstafel liggen. De laborant geeft u de nodige informatie en schuift vervolgens de tafel in de ronde opening van de CT, waarna het onderzoek kan beginnen.

Terwijl het te scannen lichaamsdeel in de ronde opening van de CT-scan ligt, is het belangrijk om niet te bewegen. Het is mogelijk dat u daarvoor ademinstructies krijgt van de laborant.

Dit onderzoek kent geen bijwerkingen.

Een CT-scan duurt 5 à 10 minuten.

print

Na het onderzoek kunt u meteen naar huis. Het bij u aangevraagde radiologisch onderzoek kan uw rijvaardigheid beïnvloeden. Houdt u er rekening mee dat u na het onderzoek niet zelf mag rijden. Ook als u met het openbaar vervoer reist, is het verstandig om een begeleider mee te nemen.

U kunt nog enkele dagen last hebben van een stijf gevoel in het onderzochte gewricht. Beweeg het gewricht zoals u gewend bent.

Na het onderzoek kan gewoon gegeten en gedronken worden. De toegediende contrastvloeistof verdwijnt vanzelf uit uw lichaam.

print

De CT-scan wordt beoordeeld door de radioloog. De uitslag daarvan gaat zo snel mogelijk naar uw behandelend arts. Uw behandelend arts brengt u op de hoogte van de uitslag.