Download dit plan

Echografie

Een echografie is een onderzoeksmethode die met behulp van hoogfrequente geluidsgolven afbeeldingen maakt van de weke delen in het lichaam.

Het onderzoek

print

Echo

Het is niet nodig om nuchter te zijn voorafgaand aan het echo-onderzoek. U kunt dus normaal eten en drinken.

Heeft u nog vragen, neem dan contact met ons op door te bellen naar (024) 3659 890.

Echo bovenbuik

Komt u voor een echo van de bovenbuik, dan is het van belang dat u op de dag van het onderzoek vanaf 0:00 uur nuchter bent. U mag vanaf 0:00 uur niet meer eten en roken. Drinken mag wel, maar alleen heldere dranken, zoals thee, zonder suiker of melk. Medicijnen mag u met water innemen. 

Echo onderbuik

Komt u voor een echo van de onderbuik, dan is het van belang dat u een volle blaas heeft. U zorgt voor een volle blaas als u 2 uur voor het onderzoek vier á vijf bekers drinkt en de laatste beker een uur voor het onderzoek op is. u mag in deze 2 uur niet meer naar het toilet om te urineren.

Echo aorta

Komt u voor een echo van de aorta, dan is het van belang dat u vanaf 0:00 uur op de dag van het onderzoek geen koolzuurhoudende dranken meer drinkt. Ook mag u vanaf 0:00 uur niet roken of kauwgom kauwen.  

print

Wanneer u komt voor een echografie kunt u zich melden op de afgesproken tijd bij de balie van de afdeling Radiologie.

print

De radioloog kan u onderzoeken terwijl u ligt of zit. Er wordt gel aangebracht op de huid om de geluidsgolven te geleiden. Met behulp van het echo apparaat maakt de radioloog beelden van de gebieden in uw lichaam die hij wil onderzoeken.

print

De echografie wordt beoordeeld door de radioloog. De uitslag daarvan gaat zo snel mogelijk naar uw behandelend arts. Uw behandelend arts brengt u op de hoogte van de uitslag