Download dit plan

MRI-onderzoek met artrogram

Wanneer u last heeft van een gewricht, kunt u met uw behandelend arts afspreken om op de afdeling Radiologie van de Sint Maartenskliniek een MRI-scan (Magnetic Resonance Imaging scan) te laten maken.

Deze onderzoeksmethode maakt doorsneden van het lichaam door middel van een zeer sterke magneet en radiogolven. Voorafgaand aan de scan maken we een artrogram; door middel van een injectie zal de radioloog contrastvloeistof in het gewricht brengen. Hierdoor kunnen we de structuren op de scan beter onderscheiden.

Het onderzoek

print

Een artrogram bestaat uit twee onderzoeken.

Voor het eerste onderzoek (de injectie) krijgt u een vragenlijst toegestuurd. Wij vragen u om de vragenlijst tijdig in te vullen en de daarop aangegeven instructies op te volgen. Deze vragenlijst dient u op de dag van het onderzoek mee te nemen. Dit geldt ook als u al vaker een artrogram heeft gehad. Mochten er bij uw afspraak nog onduidelijkheden zijn over de vragenlijst kan het zijn dat de radioloog beslist dat het onderzoek, voor uw eigen veiligheid, niet kan plaatsvinden. U kunt deze vragenlijst hier downloaden.
Van tevoren kunt u normaal eten en drinken en uw medicijnen innemen.

Het tweede onderzoek is het MRI-onderzoek.

Niet iedereen kan een MRI scan laten maken. Als u metalen, magnetische of elektrische hulpmiddelen in uw lichaam heeft, kan het zijn dat u niet op deze manier kan worden onderzocht. Het kan ook voorkomen dat het bij u, door persoonlijke omstandigheden niet mogelijk is, of lastig is, dit onderzoek uit te voeren. U krijgt een vragenlijst toegestuurd. Wij vragen u dan ook om de vragenlijst tijdig in te vullen en de daarop aangegeven instructies op te volgen. Deze vragenlijst dient u op de dag van het onderzoek mee te nemen. Dit geldt ook als u al vaker een MRI-onderzoek heeft gehad. Mochten er bij uw afspraak nog onduidelijkheden zijn over de vragenlijst kan het zijn dat de MRI laborant beslist dat het MRI onderzoek, voor uw eigen veiligheid, niet kan plaatsvinden. U kunt deze vragenlijst hier downloaden.

Heeft u nog vragen, neem dan contact met ons op door te bellen naar (024) 3659 890.

print

Wanneer u komt voor een MRI-scan met artrogram kunt u zich melden op de afgesproken tijd bij de balie van de afdeling Radiologie. Zorg dat u de uitnodiging bij u heeft, de “screeningslijst behandeling met injectie”, de “screeningslijst MRI” en uw medicijnkaart (als u die bezit).

De laborant neemt samen met u de ingevulde “screeningslijst MRI” door. Daarna wordt u naar de doorlichtkamer gebracht voor de injectie met contrastmiddel in uw gewricht. Daar wordt de “screeningslijst behandeling met injectie” met u doorgenomen. Als het contrastmiddel is ingebracht, gaat u naar de MRI.

De laborant vertelt wat u voor het onderzoek mag aanhouden en wat niet. Omdat we werken met een sterk magnetisch veld mag u geen metalen of magnetische voorwerpen meenemen naar de onderzoeksruimte. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Horloges en sieraden
  • Bankpasjes
  • Sleutels en muntgeld
  • Gehoorapparaten
  • Gebitsprotheses
  • Bril
  • Ritsen of knopen waar metaal in zit

U kunt het beste een T-shirt en een lange broek of legging zonder metaal (het liefst katoen en zonder opdruk) meenemen om tijdens het onderzoek aan te trekken. Zo voorkomt u ook dat er huid-op-huid contact is in de scanner, bijvoorbeeld hand tegen been, waardoor er eventueel op die plaatsen warmte kan ontstaan.

print

Tijdens het onderzoek wordt u door verschillende mensen geholpen. Nadat u in de doorlichtkamer op de behandeltafel heeft plaats genomen, brengt de radioloog de contrastvloeistof in het te onderzoeken gewricht. Hierna gaat u naar de MRI. In de MRI-ruimte aangekomen, gaat u op de onderzoekstafel liggen. De laborant geeft u de nodige informatie en schuift vervolgens de tafel in de ronde opening van het MRI-toestel, waarna het onderzoek kan beginnen.

Tijdens het onderzoek maken we meerdere series, elk bestaand uit een aantal beelden. Een enkele serie duurt één tot vijf minuten. Het is belangrijk dat u gedurende het gehele onderzoek niet beweegt, omdat anders de beelden mislukken. In zijn totaliteit duurt het onderzoek meestal 30 tot 45 minuten. Het scannen maakt kloppende of ratelende geluiden. Om daar zo min mogelijk last van te hebben, krijgt u oordopjes in en een hoofdtelefoon op. Via deze hoofdtelefoon kunt u radio luisteren. U kunt kiezen uit alle digitale radiozenders. U kunt geen eigen muziekapparaat meenemen, in verband met het sterke magneetveld. 

Tijdens het onderzoek heeft u een bel bij u, waardoor u op elk moment contact kunt krijgen met de laborant die het onderzoek doet.

print

Na het onderzoek kunt u meteen naar huis. Het bij u aangevraagde radiologisch onderzoek kan uw rijvaardigheid beïnvloeden. Houdt u er rekening mee dat u na het onderzoek niet zelf mag rijden. Ook als u met het openbaar vervoer reist, is het verstandig om een begeleider mee te nemen.

U kunt nog enkele dagen last hebben van een stijf gevoel in het onderzochte gewricht. Beweeg het gewricht zoals u gewend bent.

Na het onderzoek kan gewoon gegeten en gedronken worden. De toegediende contrastvloeistof verdwijnt vanzelf uit uw lichaam.

print

De MRI-scan wordt beoordeeld door de radioloog. De uitslag daarvan gaat zo snel mogelijk naar uw behandelend arts. Uw behandelend arts brengt u op de hoogte van de uitslag.