Download dit plan

Röntgenfoto

Bij dit onderzoek wordt er een foto gemaakt van een deel van uw lichaam met behulp van röntgenstraling. Met een röntgenfoto kunnen wij verschillende structuren in uw lichaam goed beoordelen. Wij kunnen bijvoorbeeld zien of een pols gebroken is of dat er sprake is van slijtage in een gewricht.

Het onderzoek

print

U hoeft zich niet speciaal voor te bereiden op dit onderzoek. Wij raden wel aan om sieraden en dierbare spullen thuis te laten.

print

U kunt zich op de afdeling Radiologie melden bij de balie.

De duur van het onderzoek hangt af van de gevraagde foto’s. Dat kan er 1 zijn of soms wel meer dan 10.

Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn of heeft u nog vragen, neem dan contact op met het contact centrum Maartenskliniek (CCM), telefoonnummer (024) 365 96 59.

print

De laborant vraagt u om eventueel kleding uit en sieraden af te doen. Dit is nodig, omdat dit anders zichtbaar is op de röntgenfoto, waardoor deze minder goed te beoordelen is. In de onderzoekskamer wordt u door de laborant in de juiste houdingen voor de foto gepositioneerd. Foto’s kunnen staand, liggend of zittend gemaakt worden, dat verschilt per lichaamsdeel en de vraagstelling.

print

De röntgenfoto’s worden beoordeeld door de radioloog. De foto’s zijn direct inzichtelijk voor uw behandelend arts.

Bent u doorverwezen via uw huisarts? Dan kunt u na 2 werkdagen contact opnemen met de huisarts over de uitslag. Als er reden is voor een directe behandeling, wordt u door ons verwezen naar de Acute Zorg Poli.