Met een heupartroscopie kan de orthopedisch chirurg met speciale apparatuur in uw heup kijken, om mogelijke afwijkingen op te sporen.

Wat houdt de operatie in?

Tijdens de kijkoperatie brengt uw orthopedisch chirurg sneetjes aan in uw heup. Deze sneetjes zijn ongeveer 2 tot 3 centimeter groot. Zo kan de chirurg de arthroscoop (een kijkinstrument) in de heup schuiven, zodat hij het heupgewricht van binnen kan bekijken.

Voor wie?

Een heupartroscopie wordt meestal uitgevoerd bij patiënten met een jongvolwassen of middelbare leeftijd. Soms komen ook oudere patiënten voor deze kijkoperatie in aanmerking. Vaak zijn de patiënten sportief en hebben ze vooral pijnklachten bij het sporten, zoals tijdens voetbal of fietsen. Patiënten hebben niet altijd pijn: soms kan iemand zijn heup niet goed bewegen, zit er een ‘klik’ in de heup of gaat de heup bij het bewegen ‘op slot’. We kunnen met de kijk operatie heupslijtage (coxartrose) niet verhelpen. Ook zijn we terughoudend met het uitvoeren van deze ingreep wanneer een patiënt ook last heeft van heupdysplasie.

Waar moet u zijn?

De Sint Maartenskliniek probeert haar zorg zo dicht mogelijk bij uw woonplaats te organiseren. Sommige behandelingen, zoals operaties, worden echter slechts op een paar locaties uitgevoerd. Het kan daarom zijn dat niet het gehele traject van uw behandeling op dezelfde locatie van de Sint Maartenskliniek plaatsvindt. De voorbereiding en nazorg kunnen bijvoorbeeld ergens anders zijn dan de operatie. In het bericht dat u van ons ontvangt, melden we altijd de locatie waar u verwacht wordt.

Onze behandeling