De heup bestaat uit een kop en een kom. Rondom de kom zit een dun randje kraakbeen; dit kraakbeenrandje vergroot het oppervlak van de kom en noemen we ‘het labrum’. Door een ongeluk kan het labrum beschadigd raken. Een labrumscheur kunnen we met een kijkoperatie (heupartroscopie) of open dislocatie van de heup behandelen.

Heupafwijkingen

Het labrum is een ringvormige, flexibele rand van kraakbeen aan de komrand van uw heup. Dit labrum ligt rond de heupkop en sluit als het ware het centrale gedeelte van het heupgewricht af. Naar binnen toe gaat het labrum over in het gewrichtskraakbeen dat de kom bekleedt. Dit labrum is bij sommige mensen kapot. U kunt dit vergelijken met een meniscusscheur van de knie. De meest voorkomende oorzaak van een labrumscheur is beklemming (impingement) van het labrum tussen een verhoogde botrand op de overgang van dijbeenkop naar dijbeenhals (‘cam’) en de rand van de kom.

Ook kan een prominente botrand op de kom (‘pincer’) dit veroorzaken. Door draaien en buigen van de heup kan het labrum, en soms ook het aangrenzende kraakbeen, hierdoor beschadigen. De verhoogde rand veroorzaakt niet bij iedereen heupklachten.

Heupartroscopie-figuur-1.png#asset:9006

Heupartroscopie-figuur-2.png#asset:9007

De diagnose voor de behandeling