Labrumscheur heup

De heup bestaat uit een kop en een kom. Rondom de kom zit een dun randje kraakbeen; dit kraakbeenrandje vergroot het oppervlak van de kom en noemen we ‘het labrum’. Door een ongeluk kan het labrum beschadigd raken. Een labrumscheur kunnen we met een kijkoperatie (heupartroscopie) of open dislocatie van de heup behandelen.

Heupafwijkingen

Het labrum is een ringvormige, flexibele rand van kraakbeen aan de komrand van uw heup, van een paar millimeter breed. Dit labrum ligt rond de heupkop en sluit als het ware het centrale gedeelte van het heupgewricht af. Naar binnen toe gaat het labrum over in het gewrichtskraakbeen dat de kom bekleedt. Dit labrum kan soms beschadigd raken, net als een meniscus van de knie.

De meest voorkomende oorzaak van een labrumscheur is beklemming (impingement, medische term: FAI) van het labrum tussen een verhoogde botrand (cam) op de overgang van dijbeenkop naar dijbeenhals  en de rand van de kom. Ook kan een prominente botrand op de kom (pincer) dit veroorzaken. Maar ook door een ongeval of door sporten (zoals voetbal, turnen, vechtsport of golf) kan er een labrumscheur optreden. 

Dit kan leiden tot liespijn bij buigen en draaien van heup. Soms raakt ook het aanliggende gewrichtskraakbeen beschadigd. De verhoogde rand veroorzaakt niet bij iedereen heupklachten.

De diagnose voor de behandeling

SMK Icon Doorverwijzing
1.

Doorverwijzing

SMK Icon Vraaggesprek
2.

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

SMK Icon Bloedonderzoek
Optioneel
3.

Bloedonderzoek

SMK Icon Rontgen
Optioneel
4.

Röntgenonderzoek

Behandelingen