Bij een artroscopie kunnen we een precieze diagnose stellen van de kniebeschadigingen en tegelijkertijd de behandeling uitvoeren. Dit noemen we ook wel een kijkoperatie.

Waarom?

Beschadigingen van delen van een gewricht zijn voor een deel door röntgenfoto’s, MRI of door lichamelijk onderzoek te constateren. Als dit niet goed mogelijk is, dan biedt een artroscopie vaak uitkomst. Tijdens de artroscopie heeft de orthopedisch chirurg namelijk direct zicht op de gewrichtsvlakken (het kraakbeen) en de ‘weke delen’, zoals meniscus, slijmvlies en banden. Hij kan daardoor – bijna altijd – een precieze diagnose stellen en tegelijkertijd behandelend optreden.

De meest voorkomende gewrichtsbeschadigingen zijn:

  • Gescheurd of abnormaal kraakbeen
  • Gescheurde meniscus
  • Gescheurde banden
  • Losse bot- en kraakbeenstukjes
  • Ontstoken gewrichten (reuma)

Voordelen artroscopie

Een artroscopie ondergaat u in principe op basis van dagbehandeling. U komt dan ’s ochtends nuchter naar het ziekenhuis en gaat aan het eind van de dag weer naar huis. Het voordeel van de artroscopie is dat de orthopedisch chirurg met slechts kleine wondjes meer ziet van het kniegewricht. Dit in tegenstelling tot een zogenaamde ‘open operatie’, waarvoor een grote wond nodig is. Bovendien herstelt u sneller dan van een open operatie, waardoor u uw dagelijkse werkzaamheden vaak sneller kunt hervatten. Iedere artroscopie blijft echter uniek, zodat het tempo van de revalidatie per patiënt anders is.

Waar moet u zijn?

De Sint Maartenskliniek probeert haar zorg zo dicht mogelijk bij uw woonplaats te organiseren. Sommige behandelingen, zoals operaties, worden echter slechts op een paar locaties uitgevoerd. Het kan daarom zijn dat niet het gehele traject van uw behandeling op dezelfde locatie van de Sint Maartenskliniek plaatsvindt. De voorbereiding en nazorg kunnen bijvoorbeeld ergens anders zijn dan de operatie. In het bericht dat u van ons ontvangt, melden we altijd de locatie waar u verwacht wordt.

Onze behandeling