Kniebandletsel

De binnenband (mediale band) en buitenband (laterale band) zitten buiten het kniegewricht en worden ook collateraalbanden genoemd. De voorste en achterste kruisbanden zitten binnen in uw knie.

De collateraalbanden zorgen samen met de kruisbanden, de beide meniscussen en de spieren voor de stabiliteit van uw kniegewrichten. Hierdoor kunt u in het dagelijkse leven goed functioneren en sporten.

De collateraalbanden en de kruisbanden verbinden het bovenbeen met het onderbeen. De belangrijkste functie van de collateraalbanden en de achterste en voorste kruisband is het binnen bepaalde grenzen houden van de bewegingen van uw knie. Als de collateraalbanden of de kruisbanden te ver uitrekken, kunnen zij scheuren. Het scheuren van één van de collateraalbanden gaat vaak samen met het scheuren van één van de kruisbanden en/of beschadiging van de meniscus.

Wanneer bij u (één van) de collateraalbanden of de achterste of voorste kruisband is gescheurd, krijgt u vaak direct een gezwollen en of pijnlijke knie. Later kan de knie instabiel worden.

De diagnose voor de behandeling

SMK Icon Doorverwijzing
1.

Doorverwijzing

SMK Icon Vraaggesprek
2.

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

SMK Icon Bloedonderzoek
Optioneel
3.

Bloedonderzoek

SMK Icon Rontgen
Optioneel
4.

Röntgenonderzoek

Behandelingen