Het kniegewricht bestaat uit verschillende botdelen: het scheenbeen, het dijbeen en de knieschijf. De uiteinden van die botten zijn bedekt met een laagje kraakbeen dat glad en verend is waardoor de knie soepel kan bewegen.

Artrose is een aandoening die de kwaliteit van het kraakbeen vermindert. Op den duur kan het kraakbeen door artrose zelfs helemaal verdwijnen.

Artrose aan de binnen- of buitenzijde van de knie komt veel voor bij oudere mensen. Bij het ouder worden gaat het kraakbeen in kwaliteit achteruit en niet iedereen blijft voldoende in beweging (‘smeren van de gewrichten’) om het goed in conditie te houden. Artrose op jongere leeftijd wordt vaak veroorzaakt door overbelasting, standafwijkingen van het kniegewricht of beschadiging van het kraakbeen bij een ongeval.

U kunt hierbij last hebben van de volgende klachten:

  • Pijn bij lang staan of traplopen
  • ’s nachts pijn
  • ’s morgens pijn; startpijn
  • Verstijving en bewegingsbeperking
  • X- of O-beenstand, waarbij de knie moe en instabiel aanvoelt

Wanneer in het verleden uw meniscus is verwijderd, bestaat er eveneens een verhoogde kans op slijtage. Naast slijtage kan ook een beschadiging door een fractuur, of een kraakbeen- of stofwisselingsziekte de artrose veroorzaken. Maar meestal blijft de oorzaak onduidelijk. Via lichamelijk onderzoek en röntgenfoto’s kunnen we de ernst van de aandoening achterhalen. En de mate van artrose inschatten.

De diagnose voor de behandeling

Doorverwijzing

1

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

2

Bloedonderzoek

3 Optioneel

Röntgenonderzoek

4 Optioneel

Behandelingen