Bij een capsular shift, een operatie aan het gewrichtskapsel, zorgt de chirurg voor stabiliteit in het schoudergewricht.

Waarom?

Het schoudergewricht wordt gevormd door het schouderblad en de kop van de bovenarm. De schouderkom is ondiep. Rond de schouderkom ligt het labrum (= kraakbeenrand), een opstaande rand rond de kom waardoor de kom dieper is. Om het gewricht bevindt zich een gewrichtskapsel. Daar omheen lopen spieren en pezen. Het gewrichtskapsel ligt strak om het gewricht heen, zodat de kop van de bovenarm goed in de kom van het schouderblad blijft zitten.
Door het uit de kom schieten van de kop (luxatie) wordt het gewrichtskapsel uitgerekt. Als de kop weer in de kom zit, herstelt het kapsel zich over het algemeen weer. Wanneer echter vaker een luxatie optreedt, kan het kapsel te ruim worden, gemakkelijker uit de kom schieten en niet meer herstellen zijn: het schoudergewricht is instabiel geworden.

Een capsular shift kan zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde van de schouder worden uitgevoerd, afhankelijk van de kant waar de schouder uit de kom gaat.


Waar moet u zijn?

De Sint Maartenskliniek probeert haar zorg zo dicht mogelijk bij uw woonplaats te organiseren. Sommige behandelingen, zoals operaties, worden echter slechts op een paar locaties uitgevoerd. Het kan daarom zijn dat niet het gehele traject van uw behandeling op dezelfde locatie van de Sint Maartenskliniek plaatsvindt. De voorbereiding en nazorg kunnen bijvoorbeeld ergens anders zijn dan de operatie. In het bericht dat u van ons ontvangt, melden we altijd de locatie waar u verwacht wordt.

Onze behandeling