Het schoudergewricht bestaat onder andere uit het schouderblad, met aan de buitenzijde de kom, en de kop van de bovenarm.

Om het gewricht bevindt zich een gewrichtskapsel. Daaromheen lopen vier spieren. De spieren gaan over in pezen waarmee de spieren enerzijds aan de schouderkop en anderzijds aan een deel van het schouderblad gehecht zijn. De vier spieren (met pezen) vormen samen de ‘rotator cuff’ (ook wel rotatorenmanchet genaamd) rond het schoudergewricht.

Door een val of plotse beweging, of doordat de schouder uit de kom gaat, wordt er hard getrokken aan het kapsel en de pezen van de cuff. Hierdoor kan een scheur in een pees ontstaan. We noemen dit een cuffruptuur. Bij oudere mensen kan zo’n scheur ook spontaan ontstaan, doordat de cuff in de loop van het leven slijt. Bij een cuffruptuur is er meestal sprake van een scheur in de pees die aanhecht bovenop de kop van de schouder, de supraspinatuspees.

Een cuffruptuur kan pijn veroorzaken, maar ook krachtverlies van de schouder. U kunt uw arm minder goed bewegen, wat u meestal vooral bij het heffen merkt. Activiteiten met herhalende armbewegingen zoals poetsen, ramen lappen, auto wassen, of met steeds dezelfde houding van de arm (lezen, autorijden) zijn dan extra vermoeiend en/of pijnlijk.

De diagnose voor de behandeling