Slijtage duimbasisgewricht

Het duimbasisgewricht bestaat uit het eerste middenhandsbeentje (metacarpale 1) en het aangrenzende handwortelbotje (os trapezium). Dit wordt het carpometacarpale gewricht (CMC-I gewricht) genoemd.

In een gezond gewricht zijn de uiteindes van de botten bedekt met kraakbeen, waardoor de botten soepel en pijnloos langs elkaar kunnen bewegen. Bij artrose is de kraakbeenlaag versleten.

Bij artrose van het CMC-I gewricht heeft u last van pijn omdat de ‘kale’ botuiteinden langs elkaar bewegen. Verder bent u beperkt in uw bewegingen en kunt u last hebben van krachtverlies. In eerste instantie heeft u alleen klachten als u kracht zet, bijvoorbeeld bij het opendraaien van een flessendop. Als de artrose erger wordt, heeft u ook pijnklachten bij geringere bewegingen.

In eerste instantie worden de klachten van duimbasisartrose conservatief behandeld met bijvoorbeeld een brace, handtherapie of een injectie. Als dit niet meer of onvoldoende helpt kan er gekozen worden voor een operatie. De operatie die we dan kunnen doen heet trapeziectomie.

Behandelingen

De diagnose voor de behandeling

SMK Icon Doorverwijzing
1.

Doorverwijzing

SMK Icon Vraaggesprek
2.

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

SMK Icon Bloedonderzoek
Optioneel
3.

Bloedonderzoek

SMK Icon Rontgen
Optioneel
4.

Röntgenonderzoek