Slijtage elleboog

Het ellebooggewricht wordt gevormd door het uiteinde van het bot van de bovenarm (humerus) en het begin van het spaakbeen (radius) en de ellepijp (ulna). De ellepijp heeft een kom waarin het uiteinde van het bot van de bovenarm past. Naast de ellepijp ligt het spaakbeen dat ook met een klein kopje grenst aan het uiteinde van het bot van de bovenarm.

Zowel de kom van de ellepijp als de kop van het spaakbeen en het uiteinde van het bot van de bovenarm zijn bekleed met kraakbeen. Hiertussen bevindt zich een laagje gewrichtsvocht zodat het gewricht soepel kan bewegen. Het geheel wordt omgeven door het gewrichtskapsel.

Het kraakbeen kan door diverse oorzaken slijtage gaan vertonen. Dit noemen we artrose. Als u reumatoïde artritis heeft, wordt de artrose van het gewricht veroorzaakt door ontsteking van het gewricht.

Als het kraakbeen versleten is, kan het gewricht niet meer soepel bewegen. Hierdoor heeft u pijn en last van stijfheid van het ellebooggewricht. Door de irritatie die ontstaat bij het bewegen, maakt u meer gewrichtsvocht aan. Hierdoor kan het gewricht zwellen.

De diagnose voor de behandeling

SMK Icon Doorverwijzing
1.

Doorverwijzing

SMK Icon Vraaggesprek
2.

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

SMK Icon Bloedonderzoek
Optioneel
3.

Bloedonderzoek

SMK Icon Rontgen
Optioneel
4.

Röntgenonderzoek

Behandelingen