U bent onder behandeling bij de Sint Maartenskliniek voor schouderklachten. In overleg met uw arts is gekozen voor een schouderoperatie die Latissimus dorsi transpositie heet.

Schoudergewricht

Het schoudergewricht wordt gevormd door het schouderblad, met aan het uiteinde de schouderkom, en de kop van de bovenarm. Om het gewricht bevindt zich een gewrichtskapsel. Daaromheen lopen vier spieren. De spieren gaan over in pezen waarmee de spieren aan het bot bevestigd zijn. De vier spieren (met pezen) vormen samen de ‘rotator cuff’ rond het schoudergewricht. Soms wordt er te hard getrokken aan het kapsel, de spieren of pezen. Hierdoor kunnen scheuren in spieren of pezen ontstaan. Bij ouderen kunnen zulke scheurtjes ontstaan door slijtage of vervorming van het schoudergewricht. Dit kan ook optreden als gevolg van reuma of de ziekte van Bechterew. Soms scheuren één of meerdere spieren en pezen volledig af. Dit wordt een volledige cuffruptuur genoemd.

De operatie

Als het niet meer mogelijk is om de pezen te herstellen kunnen we in sommige gevallen een Latissimus dorsi transpositie uitvoeren. De ‘musculus latissimus dorsi’ is de brede rugspier. ‘Musculus’ betekent spier, ‘transpositie’ betekent verplaatsen. De brede rugspier hecht aan op de rug en (met een pees) aan het bot van de bovenarm. Bij deze operatie maken we de peesaanhechting van de brede rugspier aan de bovenarm los en verplaatsen we deze naar de bovenzijde van de schouderkop. Hier hechten we de pees vast op het tuberculum majus; dit is het grote uitsteeksel van de schouderkop. Door het verplaatsen van de pees krijgt de brede rugspier een andere functie. De brede rugspier kan nu een gedeelte van de functie van de afgescheurde rotator cuff overnemen.

Waar moet u zijn?

De Sint Maartenskliniek probeert haar zorg zo dicht mogelijk bij uw woonplaats te organiseren. Sommige behandelingen, zoals operaties, worden echter slechts op een paar locaties uitgevoerd. Het kan daarom zijn dat niet het gehele traject van uw behandeling op dezelfde locatie van de Sint Maartenskliniek plaatsvindt. De voorbereiding en nazorg kunnen bijvoorbeeld ergens anders zijn dan de operatie. In het bericht dat u van ons ontvangt, melden we altijd de locatie waar u verwacht wordt.

Onze behandeling