Hielpijn door hielspoor

Onder uw voetzool loopt een peesplaat, de fascia plantaris, die de voetboog ondersteunt. Bij overbelasting kunnen er in uw peesplaat microscheurtjes ontstaan in de vezels van de fascia plantaris.

Overbelasting kan op verschillende manieren ontstaan, bijvoorbeeld door overgewicht, veel staan of fanatiek sporten. Het kan ook zijn dat tijdens het lopen uw voet teveel naar binnen kantelt. Veel mensen die last hebben van fasciitis plantaris hebben verkorte kuitspieren, daar ligt zeker een verband. Klachten kunnen overigens ook ontstaan zonder een direct aanwijsbare oorzaak.

Pijn onder de voet bij de eerste stappen is een typische klacht die bij fasciitis plantaris hoort. Na wat meer lopen vermindert de pijn dan weer, om bij langer lopen weer terug te keren. Er is een duidelijke belastingafhankelijke relatie.

‘Hielspoor’ verwijst naar een ‘doorntje’ aan het hielbeen. Het doorntje is een anatomische variatie of kan het gevolg van de overbelasting zijn, het is niet de oorzaak. Omdat een geïrriteerde of ontstoken peesplaat de klachten veroorzaakt, heeft de benaming fasciitis plantaris voor deze aandoening de voorkeur.

De diagnose voor de behandeling

SMK Icon Doorverwijzing
1.

Doorverwijzing

SMK Icon Vraaggesprek
2.

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

SMK Icon Bloedonderzoek
Optioneel
3.

Bloedonderzoek

SMK Icon Rontgen
Optioneel
4.

Röntgenonderzoek

Behandelingen