HMSN

HMSN (hereditaire sensorische en motorische neuropathie) is een erfelijke aandoening van de zenuwen. Het is een zeldzame ziekte, die uiteenlopende klachten veroorzaakt.

Klachten HMSN

Patiënten krijgen te maken met afnemende spierkracht en gevoelsstoornissen, vooral in de onderbenen en de voeten. Daarnaast krijgen de voeten vaak een afwijkende stand. De ernst van de ziekte verschilt van patiënt tot patiënt. De achteruitgang verloopt meestal geleidelijk.

Samenwerking Orthopedie en Revalidatie

Een gespecialiseerde multidisciplinaire begeleiding is vereist bij de behandeling van HMSN. Bij de Sint Maartenskliniek werken de afdelingen Orthopedie en Revalidatie samen bij diagnostiek en behandeling van HMSN. Door deze samenwerking heeft de Sint Maartenskliniek alle kennis voor de diagnostiek van functionele problemen bij HMSN (zoals problemen met lopen). Ook bieden we alle mogelijke opties voor vermindering van die problemen.

Behandeling

In eerste instantie kunnen klachten worden opgevangen met schoenaanpassingen en braces. Ook kunnen oefentherapie, training en loophulpmiddelen (zoals een stok) goed helpen. Als de scheefstand ernstig toeneemt, biedt een operatie vaak goed resultaat. Daarbij worden de voet en de tenen in een normale stand gebracht.

De diagnose voor de behandeling

SMK Icon Doorverwijzing
1.

Doorverwijzing

SMK Icon Vraaggesprek
2.

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

SMK Icon Bloedonderzoek
Optioneel
3.

Bloedonderzoek

SMK Icon Rontgen
Optioneel
4.

Röntgenonderzoek

Behandelingen