Menu

Virtual Reality (VR) groeit wereldwijd in rap tempo. Ook binnen de gezondheidszorg. De Sint Maartenskliniek heeft de afgelopen jaren al ervaring opgedaan met VR in de vorm van de GRAIL loopsimulator. Nu zetten we nieuwe stappen door VR toe te passen bij pijnbestrijding na een operatie.

Als patiënten na de operatie pijn hebben, duurt het soms even voordat de medicatie optimaal werkt. Om die tijd te helpen overbruggen, zetten we VR-brillen in. VR leidt patiënten namelijk direct af van de pijnklachten. Een verpleegkundige geeft kort uitleg en helpt de patiënt met het opzetten en bedienen van de VR-bril. De patiënt kiest vervolgens een virtuele ervaring, zoals het bezoeken van een wereldstad, zwemmen met dolfijnen of een spelletje.

Patiënten en pijnbehandelaars zijn enthousiast en tevreden over een eerste proef. Daarom kijken we nu hoe we VR nog breder kunnen inzetten bij pijnbestrijding. Maar misschien ook daarbuiten, bijvoorbeeld bij mensen die te maken hebben met angst voor een behandeling.