Reumatologie

Reumatologie

Reumatische aandoeningen zijn aandoeningen aan uw gewrichten, spieren en pezen die spontaan optreden. De Sint Maartenskliniek baseert haar behandeling van reuma op de meest actuele wetenschappelijke inzichten. Zo bent u verzekerd van de beste zorg.

Mensen spreken vaak over ‘reuma’ alsof het één aandoening is. Maar reuma is niet één ziekte, maar een verzamelnaam voor meerdere aandoeningen. Het gaat hierbij om aandoeningen en klachten aan gewrichten, spieren en pezen die gepaard gaan met pijn en die u beperken in uw bewegingen. De klachten ontstaan spontaan en zijn niet het gevolg van verwonding of letsel. Bijvoorbeeld ontstekingsreuma zoals reumatoïde artritis of jicht, reuma ontstaan door veroudering zoals artrose, of wekedelenreuma zoals pees- of slijmbeursklachten en fibromyalgie. In totaal bestaan er wel meer dan honderd verschillende reumatische aandoeningen.

Afdeling Reumatologie

Onze afdelingen Reumatologie in Nijmegen (Sint Maartenskliniek Nijmegen en Canisius Wilhelmina Ziekenhuis), Boxmeer, Woerden, Geldrop, Alphen aan den Rijn, Ede, Barneveld en Veenendaal bieden hoogwaardige zorg. Daarnaast werken we intensief samen met het Radboudumc. Onze behandelingen zijn gebaseerd op de meest actuele, wetenschappelijke inzichten. U bent dan verzekerd van de beste behandeling. Als u een reumatische aandoening heeft, heeft u niet alleen te maken met uw ziekte; reuma heeft ook (veel) invloed op uw dagelijks leven. Naast medische zorg hebben wij ook aandacht voor het omgaan met de gevolgen van reuma in uw dagelijks leven. Zodat u weet wat u wel en niet kunt of moet doen en u ook gevoel van controle behoudt over uw ziekte. 

De afdeling Reumatologie van de Sint Maartenskliniek heeft in 2023 opnieuw het predicaat ‘Centre of Excellence in Rheumatology’ ontvangen. Deze bijzondere onderscheiding wordt toegekend door de EULAR (European League Against Rheumatism). Het predicaat wordt voor de duur van vijf jaar, tot 2028, verleend op grond van het aantal en de kwaliteit van de wetenschappelijke publicaties in de vijf voorafgaande jaren. In Europa hebben slechts 35 afdelingen Reumatologie deze erkenning ontvangen.

Jongerenpoli

Patiënten tussen de 16 en 25 jaar met een reumatische aandoening kunnen terecht op de jongerenpoli in Boxmeer of Nijmegen. De behandelaars op de jongerenpoli hebben een coachende rol ten aanzien van allerlei aspecten, zoals functioneren op school, sociale contacten, gezinsleven en seksualiteit.

Aandoeningen

Behandelingen

Specialisten Reumatologie

Alle Specialisten