Artrose is een reumatische aandoening die de verschillende structuren in en rond uw gewricht aantast. De Sint Maartenskliniek heeft veel expertise in de behandeling van reumatische aandoeningen zoals artrose en baseert zich hierbij op recent wetenschappelijk onderzoek.

Wat is artrose?

Artrose is een aandoening waarbij verschillende structuren in en rond het gewricht zijn aangedaan. Het kraakbeen gaat hierdoor achteruit; het bot direct onder het kraakbeen vervormt. U ziet en voelt daarnaast knobbels aan de rand van het ontstoken gewricht. Recent wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat ook de banden, spieren en het gewrichtskapsel erbij betrokken zijn; artrose is een ziekte van het hele gewricht. Artrose komt veel voor, meestal in uw nek, onderrug, heupen, knieën, duim, vingers en de grote teen. Bij sommige mensen komt artrose op één plaats voor, maar het kan ook zijn dat meerdere gewrichten betrokken zijn.

Bij artrose kunt u last hebben van de volgende klachten:

  • Pijn, stijfheid van het gewricht, meestal na rust óf na belasting.
  • Verminderde functie van het gewricht.
  • Vervorming van het bot direct onder het kraakbeen.
  • Zichtbare en voelbare knobbelvorming aan de rand van het gewricht.
  • Instabiliteit/overbelasting van banden, spieren en gewrichtskapsel.

Verloop en prognose

Het is niet goed te zeggen hoe de aandoening zich bij u zal ontwikkelen. Meestal worden uw klachten langzaam erger, maar in het algemeen wisselen perioden van meer klachten af met rustigere perioden. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat artrose in de handen en knieën vaak te maken hebben met overgewicht. Afvallen en spierversterkende oefeningen helpen dan om uw klachten te verminderen. Hoewel artrose niet te genezen is, zijn er veel manieren om uw klachten te verminderen. We geven voorlichting over artrose en begeleiden u bij en adviseren over uw leefstijl. Daarnaast gaan we samen met u na welke (combinatie van) medicijnen het beste voor u werken (werkt) om de pijn te verminderen. Vaak verwijzen we u door naar de fysio- of ergotherapeut en diëtist. Eventueel kan een injectie in het gewricht worden overwogen.

De diagnose voor de behandeling

Op basis van onderstaande onderdelen kan de diagnose artrose worden gesteld. 

Over onze behandeling

Tijdens de afspraak op de polikliniek bespreekt de arts samen met u welke behandelmogelijkheden er zijn en welke behandeling het beste past bij uw persoonlijke medische situatie. De behandelingen zijn gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten, zodat u altijd de beste mogelijke zorg krijgt. Medicijnen staan hierbij centraal. Op tijd én krachtig behandelen is belangrijk; uw klachten van pijn, stijfheid en zwelling verminderen daardoor. De specialist spreekt ook met u over de effecten van de reuma op uw leven. Met onze jarenlange ervaring en deskundigheid kunnen wij u goed adviseren wat u kunt doen om zo min mogelijk last te hebben van de reuma in uw dagelijks leven en in uw werk. Paramedische behandelingen, zoals fysiotherapie en ergotherapie, kunnen ook onderdeel uitmaken van de behandeling en helpen om uw klachten te verminderen.

Elke persoon is anders, heeft andere klachten en heeft te maken met andere persoonlijke omstandigheden. Onze behandelaars gaan samen met u op zoek naar de behandeling die het beste aansluit bij uw situatie. Beslissingen over het starten of stoppen met bepaalde medicijnen maken u en uw behandelaar bovendien altijd samen. Het besluit wordt zeker niet alleen bepaald op basis van medische informatie; uw persoonlijke voorkeur is net zo belangrijk. Voorop staat dat u en uw behandelaar zich in de gekozen behandeling kunnen vinden. De meeste aandacht zal daarbij uitgaan naar het stabiel en rustig houden van de ziekte. En als het mogelijk is, gaan we na of u de medicijnen die u gebruikt (deels) kunt afbouwen. Wij controleren regelmatig om na te gaan of de behandeling aanslaat en om deze ­ waar nodig ­ bij te sturen.

Zorgwijzer Artrose

Uitgebreide informatie over de stapsgewijze aanpak van de behandeling bij artrose vindt u terug in de Zorgwijzer artrose. In deze zorgwijzer staat informatie over de zorg voor mensen met knie- of heupartrose. U krijgt een idee hoe de beste zorg eruit hoort te zien en welke stappen u daarvoor moet doorlopen. Deze zorgwijzer met artrosepas helpt u én uw zorgverlener(s) bij het nemen van beslissingen.