Echografie is een onderzoek waarbij we door middel van geluidsgolven naar met name de weke delen in het lichaam kijken. Binnen de reumatologie zetten we echografie in om diverse onderdelen van gewrichten te onderzoeken zoals kapsels, pezen en slijmbeurzen. Zo kunnen we bijvoorbeeld vaststellen of er vocht of ontstekingsactiviteit aanwezig is. Onderzoek door middel van geluidsgolven is pijnloos en onschadelijk. Wel kunnen we u vragen om een bepaalde houding aan te nemen zodat we het te onderzoeken lichaamsdeel zo goed mogelijk in beeld krijgen.

Injectie

Het kan zijn dat uw reumatoloog naar aanleiding van de uitslag van de echo met u afspreekt om u een injectie toe te dienen, bijvoorbeeld om een ontsteking tot rust te brengen. Ook zuigen we soms vocht op voor verder onderzoek. Meestal geven wij geen verdoving bij het toedienen van de injectie. De injectie bestaat meestal maar uit één prik. Als we u eerst verdoven, zouden we u hiervoor nog eens extra moeten prikken.

Kan ik autorijden na injectie?

De injectie bestaat uit een ontstekingsremmend middel zoals cortison (DepoMedrol of Kenacort). Soms verdunnen we dit met verdovingsmiddel. Deze middelen beïnvloeden de rijvaardigheid niet, u kunt dus in principe gewoon autorijden. Als u twijfelt of u zich na de injectie wel fit zult voelen, zorg dan dat u niet zelf hoeft terug te rijden. Ook als u langer moet rijden na een injectie, kunt u beter iemand anders vragen.

Moet ik rust nemen na een injectie?

We adviseren u om, 24 tot 48 uur na een cortisoninjectie, het gewricht/lichaamsdeel waar u de injectie heeft gehad niet teveel te belasten. De combinatie van een cortisoninjectie met rust geeft het meest optimale resultaat. Zo kunt u bij een injectie van de enkel beter geen lange stukken lopen. Bij een injectie van de schouder kunt u beter niet (zwaar) tillen.

Hoe lang duurt het voordat de injectie effect heeft?

Het effect van de injectie kan sterk wisselen, afhankelijk van de plaats waar we injecteren. Soms is er na een paar uur al een positief effect te merken, soms laat het effect enkele dagen op zich wachten. In het algemeen zou na 2 weken effect te merken moeten zijn. Soms slaat een injectie in het geheel niet aan. In principe maken we na 2 tot 3 weken een (telefonische) afspraak met u bij uw eigen reumatoloog, om na te gaan of u baat heeft gehad van de injectie.