Mono-artritis is een vorm van reuma waarbij één gewricht ontstoken is. De Sint Maartenskliniek is gespecialiseerd in de behandeling van reumatische aandoeningen zoals mono-artritis en baseert zich hierbij op recent wetenschappelijk onderzoek.

Wat is mono-artritis?

Mono-artritis is een ontsteking van één gewricht. Een gewrichtsontsteking is een combinatie van een gezwollen, warm en rood gewricht. Vaak is dit uw knie, maar de ontsteking kan ook voorkomen in uw pols, vinger of voetgewricht. Als de ontsteking in één gewricht plotseling en heftig optreedt, is er vaak sprake van jicht of van een infectie. Als de ontsteking van één gewricht langer duurt, zou er bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van artritis psoriatica of een andere reumatische ontstekingsziekte.

Bij mono-artritis kunt u last hebben van de volgende klachten:

  • Het ontstoken gewricht voelt pijnlijk, gezwollen, warm en rood aan
  • U kunt het ontstoken gewricht minder goed gebruiken

Verloop en prognose

Mono-artritis heeft verschillende oorzaken en is goed te behandelen. Wij maken onderscheid tussen acute mono-artritis (korter dan 4 weken), persisterende mono-artritis (4 weken tot 3 maanden) en chronische mono-artritis (langer dan 3 maanden). De prognose van mono-artritis is over het algemeen gunstig. Het komt maar zelden (bij ongeveer 10 procent van de patiënten) voor dat mono-artritis leidt tot schade van de gewrichten.

De diagnose voor de behandeling

Over onze behandeling

Tijdens de afspraak op de polikliniek bespreekt de arts samen met u welke behandelmogelijkheden er zijn en welke behandeling het beste past bij uw persoonlijke medische situatie. De behandelingen zijn gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten, zodat u altijd de beste mogelijke zorg krijgt. Medicijnen staan hierbij centraal. Op tijd én krachtig behandelen is belangrijk; uw klachten van pijn, stijfheid en zwelling verminderen daardoor. De specialist spreekt ook met u over de effecten van de reuma op uw leven. Met onze jarenlange ervaring en deskundigheid kunnen wij u goed adviseren wat u kunt doen om zo min mogelijk last te hebben van de reuma in uw dagelijks leven en in uw werk. Paramedische behandelingen, zoals fysiotherapie en ergotherapie, kunnen ook onderdeel uitmaken van de behandeling en helpen om uw klachten te verminderen.

Elke persoon is anders, heeft andere klachten en heeft te maken met andere persoonlijke omstandigheden. Onze behandelaars gaan samen met u op zoek naar de behandeling die het beste aansluit bij uw situatie. Beslissingen over het starten of stoppen met bepaalde medicijnen maken u en uw behandelaar bovendien altijd samen. Het besluit wordt zeker niet alleen bepaald op basis van medische informatie; uw persoonlijke voorkeur is net zo belangrijk. Voorop staat dat u en uw behandelaar zich in de gekozen behandeling kunnen vinden. De meeste aandacht zal daarbij uitgaan naar het stabiel en rustig houden van de ziekte. En als het mogelijk is, gaan we na of u de medicijnen die u gebruikt (deels) kunt afbouwen. Wij controleren regelmatig om na te gaan of de behandeling aanslaat en om deze ­ waar nodig ­ bij te sturen.