Reumatologie

Mono-artritis

Mono-artritis is een vorm van reuma waarbij één gewricht ontstoken is. De Sint Maartenskliniek is gespecialiseerd in de behandeling van reumatische aandoeningen zoals mono-artritis en baseert zich hierbij op recent wetenschappelijk onderzoek.

Wat is mono-artritis?

Mono-artritis is een ontsteking van één gewricht. Een gewrichtsontsteking is een combinatie van een gezwollen, warm en rood gewricht. Vaak is dit uw knie, maar de ontsteking kan ook voorkomen in uw pols, vinger of voetgewricht. Als de ontsteking in één gewricht plotseling en heftig optreedt, is er vaak sprake van jicht of van een infectie. Als de ontsteking van één gewricht langer duurt, zou er bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van artritis psoriatica of een andere reumatische ontstekingsziekte.

Bij mono-artritis kunt u last hebben van de volgende klachten:

  • Het ontstoken gewricht voelt pijnlijk, gezwollen, warm en rood aan
  • U kunt het ontstoken gewricht minder goed gebruiken

Verloop en prognose

Mono-artritis heeft verschillende oorzaken en is goed te behandelen. Wij maken onderscheid tussen acute mono-artritis (korter dan 4 weken), persisterende mono-artritis (4 weken tot 3 maanden) en chronische mono-artritis (langer dan 3 maanden). De prognose van mono-artritis is over het algemeen gunstig. Het komt maar zelden (bij ongeveer 10 procent van de patiënten) voor dat mono-artritis leidt tot schade van de gewrichten.

De diagnose voor de behandeling

SMK Icon Doorverwijzing
1.

Doorverwijzing

SMK Icon Vraaggesprek
2.

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

SMK Icon Bloedonderzoek
Optioneel
3.

Aanvullend onderzoek

SMK Icon Echografie
Optioneel
4.

Echografie

Behandelingen