Reumatologie

Onderzoek naar colchicine als artrose medicijn

We hebben het effect van colchicine onderzocht op knie- en heupvervangingen als gevolg van artrose. De resultaten daarvan zijn veelbelovend voor mensen met artrose. Daarom pakken we meteen door en bereiden nu het vervolgonderzoek voor.

Dit wetenschappelijk onderzoek willen we in het voorjaar van 2024 starten. In dat onderzoek gaan we bekijken wat het effect is van colchicine op mensen met artrose. Het doel van het onderzoek is om daarna duidelijk aan te kunnen geven voor wie colchicine wel en niet werkt. Dat geeft huisartsen en behandelaars dan de juiste inzichten om in de toekomst eventueel colchicine te kunnen voorschrijven voor mensen met artrose.

 

Dit betekent ons wetenschappelijk onderzoek voor u

Patiënten met artrose hebben pijnlijke en stijve gewrichten. De huidige behandelopties zijn pijnstillers of een ingrijpende operatie waarbij het gewricht vervangen wordt. Onderzoek van de Sint Maartenskliniek en het Radboudumc laat nu zien dat colchicine, een eeuwenoud middel tegen jicht, waarschijnlijk ook effectief is tegen artrose.

Zo’n anderhalf miljoen Nederlanders hebben last van artrose. Hierbij is het kraakbeen van één of meerdere gewrichten beschadigd, verandert het bot onder het kraakbeen en zijn gewrichten vaak ontstoken. Artrose is pijnlijk en beperkt de bewegingsvrijheid van patiënten flink. De enige behandelopties zijn pijnstillers en een ingrijpende operatie waarbij het gewricht vervangen wordt. Daar gaat wellicht verandering in komen.

Eeuwenoud plantenextract

Onderzoek van het Radboudumc en de Sint Maartenskliniek geeft namelijk sterke aanwijzingen dat een gebruikelijk middel tegen jicht ook effectief is tegen artrose. Het gaat om het plantenextract colchicine, dat al sinds de eerste eeuw na Christus gebruikt wordt tegen jicht. Het remt de ontsteking bij deze aandoening. 

Vervolgonderzoek en toekomst 

Patiënten met artrose kunnen nu nog niet behandeld worden met colchicine. Omdat het onderzoek gebruik maakte van gegevens van een studie naar hart- en vaatpatiënten, kunnen dokters het middel nog niet voorschrijven voor artrose. Daarom willen we vervolgonderzoek doen dat specifiek gericht is op artrose.  

“Als we daarmee kunnen bevestigen dat colchicine werkt, is dat fantastisch nieuws”, vertelt Calin Popa, reumatoloog en onderzoeker aan de Sint Maartenskliniek. “We kunnen artrosepatiënten dan eindelijk een veilig en effectief middel aanbieden. Dat verbetert hun kwaliteit van leven sterk en zou in sommige gevallen een zware operatie kunnen uitstellen of zelfs voorkomen. Dat bespaart zorgkosten. Kortom: Een win-win-win situatie.” 

Over de eerste wetenschappelijke publicatie 

Het onderzoek met de titel Association of Low-Dose Colchicine With Incidence of Knee and Hip Replacements is gepubliceerd in the Annals of Internal Medicine op 29 mei 2023.

Veelgestelde vragen over artrose en colchicine

Als u vermoedt dat u artrose hebt, ga dan eerst naar de huisarts. Uw huisarts kan u eventueel doorverwijzen naar een medisch specialist, indien dat nodig is. Op dit moment bestaat de behandeling van artrose uit pijnstilling, fysiotherapie en een operatie. Het medicijn colchicine kan nu nog niet worden voorgeschreven bij artrose. 

Meer informatie vindt u hier: 

https://www.maartenskliniek.nl/reumatologie/behandeling-artrose

Wij behandelen mensen met artrose op onze poliklinieken Reumatologie.

U vindt onze actuele informatie hierover op deze pagina: https://www.maartenskliniek.nl/reumatologie/behandeling-artrose

Colchicine is op dit moment een gebruikelijk medicijn tegen jicht. U vindt hier meer informatie over colchicine.

Nee, helaas kan dat nu nog niet. Ons huidige onderzoek geeft ons de voorlopige bevinding dat colchicine kan helpen tegen artrose. We willen de effectiviteit van colchicine definitief aantonen in het geplande vervolgonderzoek. 

We hebben nu onderzocht dat colchicine veelbelovend is. In het wetenschappelijk vervolgonderzoek gaan we na of en hoe colchicine in de toekomst ingezet kan worden tegen artrose.

We hebben nu de eerste veelbelovende resultaten binnen en bereiden het vervolgonderzoek voor. We hopen in de lente 2024 met dit onderzoek te starten.

Dan zullen we een oproep plaatsen voor deelnemers. We kunnen dan samen beoordelen of u in aanmerking komt voor deelname. 

Wilt u op de hoogte blijven van dit onderzoek? Vul dan het formulier in onderaan deze pagina.

Weet u niet zeker of uw klachten wijzen op artrose of reuma? Dat checkt u eenvoudig zelf op hebikreuma.nl.

De Sint Maartenskliniek is een gespecialiseerd ziekenhuis in de behandeling van aandoeningen op het gebied van houding en beweging. Ons reumacentrum is het grootste van Nederland. We vinden het belangrijk dat patiënten laagdrempelig toegang hebben tot hoogwaardige reumazorg. Daarom bieden wij onze zorg op steeds meer locaties in Nederland aan. Op het gebied van reumazorg loopt de Sint Maartenskliniek nationaal en internationaal voorop als het gaat om de beste behandelresultaten en zinnige en zuinige zorg. Onze apotheek, de Maartensapotheek, is gespecialiseerd in reumatologie en reumamedicatie. 

Lees hier meer over de Sint Maartenskliniek.

Informatie en contact

Blijf op de hoogte van het nieuws over ons onderzoek

In het voorjaar 2024 starten we met het vervolgonderzoek. Dit wetenschappelijk onderzoek moet duidelijk maken hoeveel en welke mate mensen met artrose baat hebben bij colchicine als medicijn. Op basis daarvan kan een richtlijn worden gemaakt.

Voor dit onderzoek hebben we straks waarschijnlijk mensen nodig die willen meedoen. Wilt u op de hoogte blijven over het vervolgonderzoek? Vul dan het onderstaande formulier in. Dan informeren we u per e-mail wanneer we starten met het onderzoek.

Op dat moment kunnen we ook beter aangeven welke mensen we precies zoeken voor het onderzoek en welke voorwaarden er gelden. Houdt u er rekening mee dat het wel nog even kan duren voor we u mailen? We denken nu dat we in het voorjaar van 2024 kunnen starten.