Reumatoïde artritis (RA) is een chronische ontsteking van de gewrichten. RA kan sluipend beginnen of plotseling ontstaan. De Sint Maartenskliniek heeft veel expertise in de behandeling van reumatische aandoeningen zoals RA en baseert zich hierbij op recent wetenschappelijk onderzoek.

Wat is reumatoïde artritis?

Reumatoïde artritis (RA) betekent letterlijk: reumatische gewrichtsontsteking. Bij RA zijn meerdere gewrichten vaak chronisch ontstoken. De gewrichtsontstekingen kunnen zowel links als rechts in – de kleine gewrichten van – uw handen of voeten voorkomen. Maar u kunt ook last hebben van gewrichten in uw schouder, elleboog, heup of knie. Bewegen wordt daardoor moeilijk, waardoor u bepaalde dagelijkse handelingen niet meer goed kunt uitvoeren. Bij ontstekingen aan uw handgewrichten wordt aan- en uitkleden bijvoorbeeld lastig. En bij ontstekingen aan uw tenen is lopen moeilijk. Als de ontsteking niet wordt behandeld, kunnen de gewrichten op termijn beschadigd raken, met meer pijn en beperking tot gevolg. Een goede, tijdige behandeling is daarom erg belangrijk.

Bij RA kunt u last hebben van de volgende klachten:

  • Gezwollen, warm, stijf en pijnlijk gevoel in handen, voeten, schouder, elleboog of knie.
  • Moeite met bewegen en het uitvoeren van dagelijkse handelingen.

Verloop en prognose

RA kan sluipend beginnen, zodat u aanvankelijk nauwelijks merkt dat u ergens last van heeft. RA kan ook plotseling ontstaan, zonder vooraankondiging. Soms verloopt de ziekte mild, maar meestal worden mindere perioden van pijn en moeite met bewegen afgewisseld met wat betere perioden.

RA is helaas nog niet te genezen. Maar met de actuele wetenschappelijke inzichten en de huidige behandelingen is het ziektebeloop van RA is over het algemeen milder geworden. We kunnen verreweg het grootste deel van de klachten opvangen en (verdere) beschadiging van de gewrichten voorkomen. Vroeg met de behandeling beginnen is van belang, en er zijn veel sterke en veilige medicijnen die bij de meeste mensen effect hebben. Bij een goede behandeling met onder meer medicijnen komt de RA bij meer dan 90 procent van de mensen uiteindelijk helemaal tot rust. Ongeveer 15 tot 20 procent van de mensen lukt het zelfs om uiteindelijk helemaal te stoppen met de medicatie.

De diagnose voor de behandeling

Uiteindelijk is het een optelsom van onderstaande punten, die leidt tot het stellen van de diagnose RA of niet. Er zijn geen criteria waarmee de diagnose met 100 procent zekerheid kan worden gesteld of uitgesloten. Bij het stellen van de diagnose gebruikt de arts een scorelijst met criteria waar u met gewrichtsklachten aan moet voldoen om de diagnose te mogen stellen.

Over onze behandeling

Tijdens de afspraak op de polikliniek bespreekt de arts samen met u welke behandelmogelijkheden er zijn en welke behandeling het beste past bij uw persoonlijke medische situatie. De behandelingen zijn gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten, zodat u altijd de beste mogelijke zorg krijgt. Medicijnen staan hierbij centraal. Op tijd én krachtig behandelen is belangrijk; uw klachten van pijn, stijfheid en zwelling verminderen daardoor. De specialist spreekt ook met u over de effecten van de reuma op uw leven. Met onze jarenlange ervaring en deskundigheid kunnen wij u goed adviseren wat u kunt doen om zo min mogelijk last te hebben van de reuma in uw dagelijks leven en in uw werk. Paramedische behandelingen, zoals fysiotherapie en ergotherapie, kunnen ook onderdeel uitmaken van de behandeling en helpen om uw klachten te verminderen.

Elke persoon is anders, heeft andere klachten en heeft te maken met andere persoonlijke omstandigheden. Onze behandelaars gaan samen met u op zoek naar de behandeling die het beste aansluit bij uw situatie. Beslissingen over het starten of stoppen met bepaalde medicijnen maken u en uw behandelaar bovendien altijd samen. Het besluit wordt zeker niet alleen bepaald op basis van medische informatie; uw persoonlijke voorkeur is net zo belangrijk. Voorop staat dat u en uw behandelaar zich in de gekozen behandeling kunnen vinden. De meeste aandacht zal daarbij uitgaan naar het stabiel en rustig houden van de ziekte. En als het mogelijk is, gaan we na of u de medicijnen die u gebruikt (deels) kunt afbouwen. Wij controleren regelmatig om na te gaan of de behandeling aanslaat en om deze ­ waar nodig ­ bij te sturen.

Zorgwijzer RA

Het omgaan met RA is complex; of u nu net de diagnose heeft gekregen of al jaren bekend bent met de ziekte. U heeft een belangrijk deel van de rol die RA in uw leven speelt zelf in de hand. Dit noemen we zelfmanagement. De Zorgwijzer RA is een boekje speciaal voor mensen met RA, dat u op verschillende manieren ondersteunt bij het zelfmanagement.