Sclerodermie (systemische sclerose) is een auto-immuunziekte waardoor uw huid verstrakt en het bindweefsel in uw organen toeneemt. De Sint Maartenskliniek heeft veel expertise in de behandeling van reumatische aandoeningen zoals sclerodermie en baseert zich hierbij op recent wetenschappelijk onderzoek.

Wat is sclerodermie?

Sclerodermie (systemische sclerose, afgekort SSc) is een auto-immuunziekte en wordt tot de reumatische aandoeningen gerekend. Door sclerodermie verstrakt uw huid en neemt het bindweefsel in uw organen toe, met name in de longen. De oorzaak van sclerodermie is niet bekend. Onderzoek wijst uit dat beschadigingen in de vaatwand van de haarvaten en een gestoord afweersysteem een rol spelen.

Sclerodermie komt voor bij ongeveer één op de 5.000 volwassenen, meestal bij vrouwen. De ziekte begint meestal tussen het 30e en 50e levensjaar en is niet erfelijk.

Bij sclerodermie kunt u last hebben van de volgende klachten:

  • Pijnlijke blauwverkleuring van de vingers na blootstelling aan kou
  • Strakke huid, vooral van de vingers
  • Zweertjes aan de vingertoppen
  • Kortademigheid
  • Brandend maagzuur
  • Vermoeidheid
  • Droge mond en branderig gevoel in de ogen
  • Ontsteking van de gewrichten

Verloop en prognose

Het ziekteverloop wisselt en hangt af van de snelheid waarmee uw huid verstrakt en de mate waarin uw inwendige organen beschadigd zijn. Wij kunnen sclerodermie helaas niet genezen, maar met medicijnen kunnen we wel de progressie van uw ziekte afremmen. Daarnaast kunnen we met medicijnen de symptomen van uw ziekte, zoals pijnlijke, paarsrode verkleuringen van uw vingers en brandend maagzuur bestrijden.

De diagnose voor de behandeling

Sclerodermie komt niet vaak voor. In het begin kunnen uw klachten vaag zijn. U hoeft ook nog geen huidklachten te hebben. Daardoor is het voor een arts soms lastig om de diagnose met zekerheid te stellen. Uw arts zal de diagnose stellen door de uitslagen van de verschillende onderzoeken te combineren.

Over onze behandeling

Tijdens de afspraak op de polikliniek bespreekt de arts samen met u welke behandelmogelijkheden er zijn en welke behandeling het beste past bij uw persoonlijke medische situatie. De behandelingen zijn gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten, zodat u altijd de beste mogelijke zorg krijgt. Medicijnen staan hierbij centraal. Op tijd én krachtig behandelen is belangrijk; uw klachten van pijn, stijfheid en zwelling verminderen daardoor. De specialist spreekt ook met u over de effecten van de reuma op uw leven. Met onze jarenlange ervaring en deskundigheid kunnen wij u goed adviseren wat u kunt doen om zo min mogelijk last te hebben van de reuma in uw dagelijks leven en in uw werk. Paramedische behandelingen, zoals fysiotherapie en ergotherapie, kunnen ook onderdeel uitmaken van de behandeling en helpen om uw klachten te verminderen.

Elke persoon is anders, heeft andere klachten en heeft te maken met andere persoonlijke omstandigheden. Onze behandelaars gaan samen met u op zoek naar de behandeling die het beste aansluit bij uw situatie. Beslissingen over het starten of stoppen met bepaalde medicijnen maken u en uw behandelaar bovendien altijd samen. Het besluit wordt zeker niet alleen bepaald op basis van medische informatie; uw persoonlijke voorkeur is net zo belangrijk. Voorop staat dat u en uw behandelaar zich in de gekozen behandeling kunnen vinden. De meeste aandacht zal daarbij uitgaan naar het stabiel en rustig houden van de ziekte. En als het mogelijk is, gaan we na of u de medicijnen die u gebruikt (deels) kunt afbouwen. Wij controleren regelmatig om na te gaan of de behandeling aanslaat en om deze ­ waar nodig ­ bij te sturen.