Complex Regionaal Pijnsyndroom

Het Revalidatiecentrum van de Sint Maartenskliniek heeft een team van specialisten voor u klaar staan om u zo goed mogelijk te laten herstellen van een Complex Regionaal Pijnsyndroom (CRPS).

Wat is het Complex Regionaal Pijnsyndroom?

CRPS ontstaat meestal na een (klein) trauma. U voelt hierdoor voortdurend pijn. Deze pijn is regionaal; u heeft in de meeste gevallen pijn aan uw hand of uw voet. Voorheen heette dit syndroom Posttraumatische dystrofie of Sudeck dystrofie.

Er zijn twee typen CPRS:

  • CRPS-I: ontstaat na een vorm van trauma (een breuk of weke delen letsel)
  • CRPS-II: ontstaat na beschadiging van een van uw zenuwen Het verloop van CRPS

Het verloop van het syndroom varieert van mens tot mens. Het kan zijn dat u volledig geneest van CRPS, dus zelfs zonder restverschijnsel. Maar het kan ook zijn dat u langdurig last houdt van dit syndroom.

Klachten en beperkingen bij CRPS

U kunt last hebben van de volgende klachten en beperkingen:

  • Continue, spontane en/of uitgelokte pijn in de aangedane ledemaat
  • Bewegingsbeperking
  • Overgevoeligheid van een deel van de huid, u kunt hierop het laken in bed bijvoorbeeld niet verdragen

Wanneer komt u in aanmerking?

Wij werken volgens de principes van ‘stepped care’. Dit betekent dat u adequate zorg ontvangt die niet zwaarder is dan nodig. U kunt daarom alleen bij ons terecht als een eerdere behandeling in de eerste lijn, bijvoorbeeld fysiotherapie, ergotherapie of psychologische begeleiding, onvoldoende resultaat heeft gehad. U heeft een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.

De diagnose voor de behandeling

Doorverwijzing

1

Contact revalidatiearts

2

Onderzoek en observatie

3

Revalidatieplan

4

Voor uw behandeling komt u naar de polikliniek. Afhankelijk van uw situatie, verschillen de duur van de behandeling en de therapieën die u krijgt. In het gesprek met uw revalidatiearts en/of behandelteam spreekt u af welke behandelingen passen bij uw situatie en doelen.

Behandelingen