Revalidatiegeneeskunde

HandbikeBattle

Welkom op de pagina van de MaartensMasters, het handbiketeam van de Sint Maartenskliniek. Met een handbike de Kaunertaler gletscher in Oostenrijk beklimmen. Een uitdaging waar de MaartensMasters sinds de start in 2013 aan meedoen. Dit keer is de HandbikeBattle op donderdag 27 juni 2024. Op deze pagina vertellen wij meer over onze deelname. Ook leest u hoe u ons kunt steunen.  

Wij stimuleren onze revalidanten altijd het beste uit zichzelf te halen, zodat ze zo goed mogelijk kunnen meedoen in de maatschappij. We denken hierbij ook buiten de bestaande revalidatieprogramma’s. Ook al is de HandbikeBattle een wedstrijd, door mee te doen krijgen revalidanten de mogelijkheid om fysieke en mentale grenzen te verleggen. Hiermee geven we deelnemers vertrouwen in hun eigen capaciteiten en vertrouwen om ook andere doelen te durven nastreven.

Over de HandbikeBattle

De HandbikeBattle is een jaarlijks terugkerende handbikewedstrijd voor mensen met een beperking. De wedstrijd wordt georganiseerd voor revalidanten van alle revalidatiecentra in Nederland. Daarnaast kunnen ook individuele deelnemers meedoen. Afgelopen jaar deden14 revalidatiecentra mee met een eigen team. Strijdtoneel is de Kaunertaler gletscher in Tirol, Oostenrijk. De ruim 125 deelnemers gaan met een handbike, volledig op armkracht, naar boven over een lengte van 20 km en met bijna 1000 meter hoogteverschil en stijgingspercentages tot 14%.

Intensief trainingsprogramma

Meedoen aan de HandbikeBattle is een enorme inspanning. Dit vraagt dan ook om een goede voorbereiding op de wedstrijd. Begeleiders van de Sint Maartenskliniek helpen de handbikers hierbij. Een half jaar voor de battle start een intensief trainingsprogramma. Vanaf de eerste week van januari trainen de handbikers één keer per week samen buiten in de heuvels rondom de Sint Maartenskliniek. De trainingen zijn erop gericht om goed voorbereid en op elkaar ingespeeld naar Oostenrijk te kunnen afreizen. Teambuilding is dan ook erg belangrijk. Daarnaast trainen de deelnemers individueel. Elke handbiker heeft een eigen begeleider die meetraint en tijdens de wedstrijd mee de berg op fietst.

In 2023 hebben we voor het eerst een trainingsweekend georganiseerd en dat is zeker voor herhaling vatbaar. De hoogtemeters die je in de Ardennen kunt maken, geven een aardig beeld van wat je in Oostenrijk staat te wachten.

Kijk hier de aftermovie van dit weekend.

Benieuwd naar verhalen van eerdere deelnemers?

Over Katja Terpak

Katja nam in 2023 voor de tweede keer deel aan de HandbikeBattle. Na de finish van de HanbikeBattle in 2022 wist ze het meteen: “Dit wil ik nog eens doen!”. Dit jaar wilde ze nog beter voorbereid naar Oostenrijk. “Dus nog meer trainen, meer kilometers maken, krachttraining en ik ben ook gaan rolstoelbasketballen, omdat het een leuk spelletjes is en extra conditietraining.”  Lees het volledige verhaal van Katja.

De ervaring van Katja

Over Noa de Groot

Noa deed in 2023 voor de eerste keer mee met de HandbikeBattle. Ze is 22 jaar en daarmee de jongste deelneemster van het team. Over haar deelname zei ze: “Het doel voor mij was letterlijk en figuurlijk de top bereiken.” Noa werd hierover geïnterviewd door DTV Nieuws. Bekijk het item hieronder.

Het verhaal van Noa

 

Over Nico

Over de dag van de Battle zegt Nico: “Uiteindelijk is het D-day, daar sta je dan te wachten voor de start, spanning in je lijf, je wilt het halen en ook nog een goede tijd neerzetten voor het team, voor jezelf en je familie die meegekomen is. ”

Meedoen met hulp van sponsoren

De HandbikeBattle valt buiten de reguliere revalidatietrajecten van de zorginstellingen in Nederland. Zonder hulp van sponsoren kunnen wij dan ook niet meedoen aan de wedstrijd. Wij betalen hiermee bijvoorbeeld het vervoer naar Oostenrijk. De afgelopen jaren konden we steeds rekenen op de steun van verschillende sponsoren. Helpt u ook om onze MaartensMasters een onvergetelijke levenservaring te geven? Ga direct naar onze sponsorpagina. U kunt ook mailen naar [email protected]. 

Volg onze MaartensMasters

Volg onze kanjers tijdens de voorbereiding en de battle. Dit kan op Facebook en Instagram. Meer weten over de HandbikeBattle zelf? Dat kan via hun website: handbikebattle.nl.