Download dit plan

Zero-G

De Zero-G is een apparaat dat uw gewicht overneemt, zodat u wordt ontlast tijdens het leren staan en lopen. U wordt gedeeltelijk ondersteund door een parachuteharnas dat via een looprail is bevestigd aan het plafond.

Hierdoor kunt u op een veilige manier de grenzen van uw mogelijkheden opzoeken en leert u gemakkelijker lopen. Met de Zero-G loopt u in de vrije ruimte dus niet op een loopband.

Voor wie?

Met de Zero-G kunt u op diverse momenten tijdens uw revalidatieproces laagdrempelig werken aan verschillende trainingsdoeleinden. Het apparaat is met name geschikt als u door letsel na een ongeval, een CVA of een dwarslaesie coördinatieproblemen heeft bij het lopen. Zero-G is ook geschikt als u spierkracht- en spierspanningsproblemen heeft, bijvoorbeeld door spasmen.

Onze behandeling

print

De Zero-G-training is onderdeel van uw fysiotherapeutische behandeling. Er is geen specifieke voorbereiding nodig. U draagt tijdens de training schoenen die u dagelijks aan heeft en maakt eventueel gebruik van hulpmiddelen die u gewend bent te gebruiken.

print

Bij de training met de Zero-G staat of loopt u, begeleid door een fysiotherapeut, in de oefenruimte van het LEC. U draagt daarbij een parachuteharnas dat bevestigd is aan een rail in het plafond. Met behulp van het harnas krijgt u tijdens het lopen en staan gewichtondersteuning. Hierdoor kunt u op een veilige manier de grenzen van uw mogelijkheden onderzoeken. Uw fysiotherapeut bespreekt met u hoe vaak en hoe lang u met de Zero-G traint (als onderdeel is van uw totale fysiotherapeutische behandeling).

print

De Zero-G creëert een situatie waarin u veilig kunt experimenteren met uw eigen mogelijkheden, zowel als het om het lopen gaat, als bij andere oefeningen die u anders te veel kracht kosten. De Zero-G past de mate van gewichtsondersteuning aan uw positie aan en beweegt proactief mee zonder te trekken. Daardoor maakt de Zero-G het u gemakkelijker om te lopen. Het kost u minder kracht om te oefenen, waardoor u zich meer kunt richten op het verbeteren van uw coördinatiepatronen. Een eventuele val vangt de Zero-G op, zodat u continu in veiligheid de grenzen van uw mogelijkheden kunt ontdekken.