HMSN

HMSN (hereditaire motorische en sensorische neuropathie) is een erfelijke aandoening van de zenuwen. Het is een zeldzame ziekte, die uiteenlopende klachten veroorzaakt. Onderstaand vindt u meer informatie over HMSN en onze behandeling.

Bent u op zoek naar praktische informatie over uw behandeling of opname? Bijvoorbeeld waar u rekening mee moet houden op uw eerste dag van behandeling, hoe de planning eruit ziet of bij wie u zich moet afmelden als u onverwacht niet kunt komen? Klik dan hiernaast in het zij-menu op 'Rondom uw zorg'. Daar vindt u alle praktische informatie terug over uw poliklinische behandeling of opname. 

Wat is HMSN?

HMSN (hereditaire motorische en sensorische neuropathie) is een erfelijke aandoening van de zenuwen. Het is een zeldzame ziekte, waarbij u verschillende klachten kunt hebben. 

Klachten

  • Afnemende spierkracht 
  • Gevoelsstoornisen, vooral in de onderbenen en voeten
  • Voeten krijgen vaak een afwijkende stand

Behandeling

In eerste instantie kunnen klachten worden opgevangen met schoenaanpassingen en braces. Daarnaast kan gebruik gemaakt worden van oefentherapie, training en loophulpmiddelen (zoals een stok). Een operatie, waarbij de voet en de tenen in een normale stand worden gebracht, biedt bij ernstige toenemende scheefstand vaak een goed resultaat.

Hieronder staan de behandelingen die de afdeling Revalidatie kan bieden bij HMSN. Als een operatie nodig is, dan vindt u daarover meer informatie op de pagina van Orthopedie.

Samenwerking afdeling Revalidatie en Orthopedie

Een gespecialiseerde multidisciplinaire begeleiding is vereist bij de behandeling van HMSN. Bij de Sint Maartenskliniek werken de afdelingen Orthopedie en Revalidatie samen bij diagnostiek en behandeling van HMSN. Door deze samenwerking heeft de Sint Maartenskliniek alle kennis voor de diagnostiek van functionele problemen bij HMSN (zoals problemen met lopen) én bieden we alle mogelijke opties voor vermindering van die problemen.

Wilt u meer informatie?

Op www.spierziekten.nl vindt u meer informatie over neuromusculaire aandoeningen.

De diagnose voor de behandeling

SMK Icon Doorverwijzing
1.

Doorverwijzing

SMK Icon Contactarts Persoonlijk
2.

Contact revalidatiearts

SMK Icon Observatieonderzoek
3.

Onderzoek en observatie

SMK Icon Revalidatieplan
4.

Revalidatieplan

Behandelingen