Menu
Een van de specialismen van het Revalidatiecentrum van de Sint Maartenskliniek is neurorevalidatie. Onder dit specialisme valt ook de revalidatie bij Multiple Sclerose (MS).

Wat is Multiple Sclerose?

Multiple sclerose is een ziekte waarbij de bescherm- en isolatielaag (de zogeheten myelinelaag) rondom de zenuwen in uw hersenen, ruggenmerg en oogzenuwen (het centrale zenuwstelsel) is beschadigd. Kenmerkend voor MS is dat de verschijnselen in het begin in aanvallen komen. Dit gebeurt omdat een beschadiging van de myelinelaag in korte tijd ontstaat, maar uw lichaam tijd nodig heeft om de beschadiging te herstellen. De aanvallen noemen we ‘relapses' of ‘schubs', de herstelfase de ‘remitting phase'. Vandaar dat deze ziekte ook wel ‘relapsing-remitting MS’ noemen.

Wat zijn de oorzaken van MS?

De oorzaak van MS is onbekend. Wél weten we dat de stof myeline een belangrijke rol speelt. Myeline vormt een isolatielaag rondom de zenuwen in het centraal zenuwstelsel. Deze laag zorgt ervoor dat zenuwen prikkels snel en efficiënt doorgeven.

In Nederland komt MS voor bij ongeveer 1 op de 1.000 inwoners. Nederland telt dus ongeveer 17.000 mensen met MS. De ziekte komt tweeënhalf keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. MS treft vooral jonge mensen tussen 20 en 50 jaar; in 90% van de gevallen begint de ziekte tussen het 15e en 50e levensjaar.

Het verloop van MS

MS is een progressieve ziekte. Dit betekent dat de verschijnselen van MS bij u geleidelijk toenemen, zonder herstel. Na verloop van jaren heeft uw lichaam bij MS steeds meer moeite de myelinelaag te herstellen. Er verdwijnen dan steeds meer zenuwcellen. Dit is de progressieve fase van MS. In ongeveer 10% van de gevallen begint MS met de progressieve fase (‘primair progressieve MS'). We kunnen helaas niet voorspellen hoe de ziekte bij u verloopt. Het verloop bij MS is bij iedere persoon anders. Bij de meeste mensen met MS verloopt de ziekte in periodes van verbeteringen en verslechteringen. Het gaat dus met ups & downs, waarbij u minder of meer problemen ervaart. De gevolgen van MS zijn zeer divers en kunnen leiden tot problemen bij zelfverzorging, mobiliteit, arbeid en vrijetijdsbesteding. Het kan zijn dat invaliditeit jaren uitblijft. Maar de ziekte kan soms ook erg snel verlopen. MS is vrijwel nooit een dodelijke ziekte. Gemiddeld is de levensverwachting slechts enkele jaren verkort.

Klachten

De symptomen van MS zijn heel verschillend. Het hangt er maar net vanaf in welke zenuwbaan de myelinelaag beschadigd is.

De meest voorkomende klachten zijn:

  • Vermoeidheid
  • Slecht zien
  • Tintelingen
  • Krachtverlies
  • Evenwichtsstoornissen
  • Problemen met uw stoelgang
  • Problemen in het seksueel functioneren
  • Lichte stoornissen van geheugen, problemen met denken

Wilt u meer informatie?

Op de website van de Hersenstichting vindt u meer informatie over MS.

De diagnose voor de behandeling

Doorverwijzing

1

Contact revalidatiearts

2

Onderzoek en observatie

3

Revalidatieplan

4

Voor uw behandeling kunt u worden opgenomen (klinisch) of u wordt behandeld op de polikliniek. Dit is onder andere afhankelijk van de ernst van uw aandoening, welke hulpvraag u heeft, wat u nog kunt en welke hulp u nodig heeft. De revalidatiearts zal dit met u bespreken.

Behandelingen