Multiple Sclerose

Een van de specialismen van het Revalidatiecentrum van de Sint Maartenskliniek is neurorevalidatie. Onder dit specialisme valt ook de revalidatie bij Multiple Sclerose (MS). Onderstaand vindt u meer informatie over MS en onze behandeling.

Bent u op zoek naar praktische informatie over uw behandeling of opname? Bijvoorbeeld waar u rekening mee moet houden op uw eerste dag van behandeling, hoe de planning eruit ziet of bij wie u zich moet afmelden als u onverwacht niet kunt komen? Klik dan hiernaast in het zij-menu op 'Rondom uw zorg'. Daar vindt u alle praktische informatie terug over uw poliklinische behandeling of opname. 

Wat is Multiple Sclerose?

Multiple Sclerose is een ziekte waarbij de bescherm- en isolatielaag (de zogeheten myelinelaag) rondom de zenuwen in uw hersenen, ruggenmerg en oogzenuwen (het centrale zenuwstelsel) is beschadigd. Kenmerkend voor MS is dat de verschijnselen in het begin in aanvallen komen. Dit gebeurt omdat een beschadiging van de myelinelaag in korte tijd ontstaat, maar uw lichaam tijd nodig heeft om de beschadiging te herstellen.

Wat zijn de oorzaken van MS?

De oorzaak van MS is onbekend. Wél weten we dat de stof myeline een belangrijke rol speelt. Myeline vormt een isolatielaag rondom de zenuwen in het centraal zenuwstelsel. Deze laag zorgt ervoor dat zenuwen prikkels snel en efficiënt doorgeven.

Het verloop van MS

MS is een progressieve ziekte. Dit betekent dat de verschijnselen van MS bij u geleidelijk toenemen, zonder herstel. Na verloop van jaren heeft uw lichaam bij MS steeds meer moeite de myelinelaag te herstellen. Er verdwijnen dan steeds meer zenuwcellen. Dit is de progressieve fase van MS. In ongeveer 10% van de gevallen begint MS met de progressieve fase (‘primair progressieve MS'). We kunnen helaas niet voorspellen hoe de ziekte bij u verloopt. Het verloop bij MS is bij iedere persoon anders. Bij de meeste mensen met MS verloopt de ziekte in periodes van verbeteringen en verslechteringen. Het gaat dus met ups & downs, waarbij u minder of meer problemen ervaart. De gevolgen van MS zijn zeer divers en kunnen leiden tot problemen bij zelfverzorging, mobiliteit, arbeid en vrijetijdsbesteding. Het kan zijn dat invaliditeit jaren uitblijft. Maar de ziekte kan soms ook erg snel verlopen. MS is vrijwel nooit een dodelijke ziekte. Gemiddeld is de levensverwachting slechts enkele jaren verkort.

Klachten

De symptomen van MS zijn heel verschillend. Het hangt er maar net vanaf in welke zenuwbaan de myelinelaag beschadigd is.

De meest voorkomende klachten zijn:

  • Vermoeidheid
  • Slecht zien
  • Tintelingen
  • Krachtverlies
  • Evenwichtsstoornissen
  • Problemen met uw stoelgang
  • Problemen in het seksueel functioneren
  • Lichte stoornissen van geheugen, problemen met denken

Wilt u meer informatie?

Op de website van de Hersenstichting vindt u meer informatie over MS.

De diagnose voor de behandeling

SMK Icon Doorverwijzing
1.

Doorverwijzing

SMK Icon Contactarts Persoonlijk
2.

Contact revalidatiearts

SMK Icon Observatieonderzoek
3.

Onderzoek en observatie

SMK Icon Revalidatieplan
4.

Revalidatieplan

Behandelingen