Polio is een infectie, veroorzaakt door een virus. Het behandelteam van Revalidatiecentrum van de Sint Maartenskliniek helpt u bij uw herstel.

Wat is polio?

Polio is een infectie die wordt veroorzaakt door een virus. Tegenwoordig komt polio in Nederland niet of nauwelijks meer voor, doordat er effectief tegen kan worden ingeënt. Tot 1956 kwam polio wel voor in Nederland. Soms verloopt polio als een lichte griep; meestal zijn er zelfs geen symptomen. In een klein aantal gevallen tast het virus bepaalde cellen in het ruggenmerg aan, waardoor verlammingsverschijnselen ontstaan. Als u polio heeft gehad met verlammingsverschijnselen, kan het zijn dat u volledig bent hersteld. Maar het kan ook zijn dat u last heeft van meer of minder ernstige restverschijnselen.

Veelvoorkomende klachten

Jaren nadat u polio heeft gehad, kunnen verlammingen opnieuw toenemen. Dit noemen we het postpoliosyndroom. Dit gebeurt bij een deel van de mensen die polio hebben gehad; doorgaans gebeurt dit pas na vele jaren (vaak zelfs na meer dan 10 jaar). Deze klachten worden veroorzaakt doordat zenuwtakjes die na de polio werden gevormd en de verbinding van de spiervezels met het ruggenmerg gedeeltelijk herstelden, geleidelijk aan hun functie verliezen.

Het gaat om de volgende klachten:

  • Vermindering van uw spierkracht, soms ook in spieren die bij u voorheen normaal functioneerden
  • Vermindering van uw uithoudingsvermogen
  • Ongewone en snelle vermoeidheid
  • Spier- en/of gewrichtspijn
  • Slecht verdragen van kou
  • In een enkel geval ademhalings- en slikproblemen

Wilt u meer informatie?

Op www.spierziekten.nl vindt u meer informatie over polio.

De diagnose voor de behandeling

Doorverwijzing

1

Contact revalidatiearts

2

Onderzoek en observatie

3

Revalidatieplan

4

Voor uw behandeling komt u naar de polikliniek. Afhankelijk van uw situatie, verschillen de duur van de behandeling en de therapieën die u krijgt. In het gesprek met uw revalidatiearts en/of behandelteam spreekt u af welke behandelingen passen bij uw situatie en doelen.

Behandelingen