Samen beslissen

Bij de Sint Maartenskliniek vinden we het belangrijk dat zorgverlener en patiënt sámen beslissen over de beste behandeling. We houden rekening met uw wensen en voorkeuren en kijken samen welke zorg het beste past bij uw situatie.

Uit onderzoek blijkt dat mensen meer tevreden zijn als ze worden betrokken bij de zorg. Bent u goed op de hoogte van uw mogelijkheden, dan neemt u besluiten die het beste passen bij uw persoonlijke situatie. Ook blijft u eerder trouw aan de ingezette therapie. Dat levert de beste resultaten op voor u als patiënt. Bovendien voorkomt het onnodige behandelingen en kosten.

Bekijk de video voor meer informatie over 'samen beslissen'. Daaronder vindt u enkele handige links en tools die u kunnen helpen bij het 'samen beslissen' over uw zorg. 

Samen beslissen over uw zorg

Samen met de arts keuzes maken kan alleen wanneer u als patiënt de juiste informatie heeft. Daarom is het belangrijk om goede vragen te stellen. 

Gebruik in de spreekkamer of bij de voorbereiding van uw bezoek aan een zorgverlener daarom de 3 goede vragen

  1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
  2. Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
  3. Wat betekent dat in mijn situatie?

Op de website www.begineengoedgesprek.nl vindt u tips over hoe u samen met uw behandelaar beslist over de beste zorg en waarom dat nodig is.

Een keuzekaart geeft een overzicht van de verschillende behandelopties. Het helpt u samen met uw arts te beslissen welke zorg het beste bij u past. U kunt de kaart bekijken voordat u naar de arts gaat. Bekijk de keuzekaarten op Thuisarts.nl.

Voor een aantal behandelingen bestaan digitale keuzehulpen. U vult online een aantal vragen in en ontdekt zo welke behandeling het beste past bij uw situatie.

Het Amsterdam UMC ontwikkelde een e-learning voor patiënten (ca. 30 minuten) om beter het gesprek met hun behandelaar aan te gaan. U vindt de e-learning hier