Stiltecentrum

Uw behandeling kan ingrijpend zijn. Zeker wanneer u in het ziekenhuis moet verblijven of revalideert, kunt u zich angstig, onzeker of verdrietig voelen. Wie even tot zichzelf wil komen kan terecht in het Stiltecentrum. Er is uiterlijke stilte die kan helpen om uw innerlijke stilte te vinden.

Iedereen is er van harte welkom, welk geloof of welke levensvisie u ook heeft. Het Stiltecentrum is bedoeld voor u als patiënt, maar ook voor uw familie, uw bezoek en voor anderen die op de polikliniek komen. Ook nodigt het centrum medewerkers van de Sint Maartenskliniek uit om hier op adem te komen en zich terug te trekken uit de hectiek van het ziekenhuis. In het Stiltecentrum staan meditatiekrukjes en er liggen gebedsmatjes. Het kleine rode puntje links van de nisjes geeft het Mekka-punt aan. Aan het leesmeubel kunt u iets lezen of schrijven. Er ligt een intentieboek waarin iedereen die dat wil zich met woorden kan uitdrukken

Wij verwachten dat u de stilte en rust respecteert. Er mag in het stiltecentrum niet worden gegeten of gedronken. Er mogen geen kaarsjes worden gebrand in verband met de brandveiligheid.

Het stiltecentrum heeft een ronde vorm en staat in een binnentuin, het is door middel van een gang (route 66) verbonden met het ziekenhuis. Op deze manier is er een overgang tussen de drukte van het ziekenhuis naar de stilte van deze ruimte. U kunt nog wel geluiden vanuit de gang horen.

Meditatie

Soms worden er bezinningsogenblikken of meditatiemomenten voor patiënten georganiseerd. Voor medewerkers is er op bepaalde dagen tussen de middag gelegenheid om onder begeleiding van de geestelijk verzorger te mediteren. Tijdens de meditaties is het stiltecentrum niet toegankelijk voor andere bezoekers. Er hangt dan een bordje naast de deur.

Kunstwerk

In het Stiltecentrum hangt een kunstwerk dat speciaal voor deze ruimte is ontworpen. De kunstenares, Diane Dijckhoff, nam de boom als uitgangspunt. Zij gebruikte hiervoor een echte holle boom als mal. Met behulp van kunsthars heeft zij er een transparant object van gemaakt, dat ruimte laat voor ieders eigen interpretatie. Het object symboliseert de kwetsbaarheid van de mens in lichaam en geest. Het licht dat in het kunstobject wordt weerkaatst, symboliseert de menselijke mogelijkheid om tot inzicht en verlichting te komen. In de oorspronkelijk holle boom ziet u rode glazen knikkers die verwijzen naar de kwetsbare punten in ons lichaam: zenuwknopen, pijnpunten, kernen en verwondingen.

Het Stiltecentrum is altijd, dag en nacht, geopend en is door de elektrische deurbediening toegankelijk voor mensen in rolstoel en voor mensen in bed.