Menu

Lees voor

Voor slechtzienden en mensen die moeite hebben met lezen zijn er 'screenreaders' (of schermlezers) om deze website te gebruiken. Hiermee worden teksten op deze site hardop voorgelezen.

Screenreaders voor Windows

Non Visual Desktop Access (NVDA) is een gratis screenreader. Bij de installatie kunt u kiezen voor een draagbare versie. U kunt de screenreader dan starten vanaf een USB-stick of vanaf een map op uw harde schijf zonder dat u iets moet installeren op uw computer. Meer weten? Bekijk dan deze instructie om NVDA te leren gebruiken.

Screenreader voor Mac

Mac-gebruikers hoeven geen screenreader te installeren, want vanaf het Lion besturingssysteem is deze standaard ingebouwd en heet VoiceOver. Druk op command+f5 en uw computer begint te praten. Standaard hoort u Engels, maar via de VoiceOver-instellingen kunt u de Nederlandse stem Ellen activeren. Lees meer over VoiceOver, de screenreader van Apple.

 

Overige

Voor meer gratis screenreaders en tips kunt u kijken op de websites van de Oogvereniging, Bartimeus Blink Magazine of het Engelstalige usabilitygeek.