Als u in een ziekenhuis wordt opgenomen, komt er veel op u af. Uiteraard bent u dan bezig met de oorzaak van de opname, het zo snel mogelijk herstellen en weer naar huis gaan. Andere zaken lijken dan even minder belangrijk, maar zijn wel degelijk nodig of nuttig. Om u te helpen hebben wij een top tien gemaakt van belangrijke en praktische zaken die uw verblijf in de Sint Maartenskliniek kunnen veraangenamen.

Hoeveel u meeneemt hangt natuurlijk af van de tijd dat u in het ziekenhuis bent. De volgende dingen moet u zeker in uw tas doen:

Medicijnen

Bij de screening voor de opname krijgt u te horen welke medicatie die u gebruikt, u zelf mee moet nemen naar het ziekenhuis. Want niet alles is in de Maartenskliniek op voorraad.

Telefoonnummers

Voor de Sint Maartenskliniek is het belangrijk een lijst met uw contactpersonen te hebben. Maak zelf een lijstje of geef de telefoonnummers door aan de verpleging.

Neem geen kostbare spullen mee!

Helaas zijn er soms ook in het ziekenhuis mensen die kwaad in de zin hebben. En ook al ligt u met meerdere mensen op een kamer, er kan altijd een moment zijn dat er niemand aanwezig is en een dief zijn kans grijpt. Laat sieraden en dergelijke gewoon thuis en neem alleen het hoogstnodige mee bij een opname.

Gemakkelijke kleding

Afhankelijk van de operatie kiest u het beste voor gemakkelijke kleding die bij uw ingreep past. Bedenk ook dat u bijvoorbeeld bij een heup- of knieoperatie na een paar uur alweer uit bed bent. Bij dit soort ingrepen is een joggingbroek handig. Of wanneer u aan het bovenlichaam geholpen wordt, kunt u het beste kleding met voorsluiting meenemen. Vermijd het liefst strak zittende kleding.

Goede, stevige schoenen

Veel mensen dragen na een heup- of knieoperatie badslippers of crocs in het ziekenhuis. Die lijken handig omdat ze snel aan en uit te doen zijn, maar voor het herstel zelf is het beter om van thuis stevige schoenen mee te nemen. Het liefst stevige instappers. U moet immers weer leren lopen na uw operatie. En de verpleging helpt u graag met het strikken van de veters.

Lange schoenlepel

Deze zijn verkrijgbaar in de shop van de Sint Maartenskliniek maar een schoenlepel van thuis meenemen is uiteraard ook prima. De schoenlepel is vooral handig wanneer u naar uw ingreep niet mag of kunt bukken, en toch uw schoenen aan wilt trekken. U vergroot daarmee uw zelfredzaamheid in het ziekenhuis en bent meteen ook beter voorbereid op uw thuiskomst.

Voldoende kleding

Na een verfrissende douchebeurt een vuil shirtje aantrekken is niet fijn. Neem dus van thuis voldoende kleding mee. Zeker als u van verder weg moet komen. Bedenk hoe lang u in het ziekenhuis verblijft en neem de hoeveelheid kleding mee die daarbij past.

Telefoon(oplader)

De mobiele telefoon mag tegenwoordig ook mee. Wel zijn er enkele plekken waar u niet mag bellen. De stralingen van uw telefoon kunnen misschien de apparatuur beïnvloeden. In de Maartenskliniek hangen er bordjes waar dat het geval is. Let er op dat u anderen niet hindert met uw belgedrag. Zet de beltoon uit of op trilstand. Bel niet 's nachts en tijdens andere rusttijden. Vergeet ook uw oplader niet mee te nemen. Er zijn genoeg stopcontacten op uw kamer. Patiënten met een Apple toestel hoeven hun oplader niet mee te nemen. Deze zijn in het ziekenhuis aanwezig. Alle patiënten krijgen bij opname overigens een I-Pad met oplader. Deze hoeft u dus niet vanuit huis mee te nemen.

Shampoo

Waarschijnlijk niet één van de eerste zaken waar u aan denkt, maar toch is shampoo handig om mee te nemen. Zeker bij een wat langere opname is het fijn als u uw haar kunt wassen.

Zeep

Bij het wassen is (blok)zeep of douchegel ook handig om bij te hebben in het ziekenhuis. Patiënten kunnen ook gewassen worden met speciale washandjes van het ziekenhuis als zij zich op bed moeten wassen, of alleen met water. Maar een verfrissende wasbeurt met zeep voelt toch net wat fijner.