Artikeloverzicht

Checklist: Wat neemt u mee bij een opname?

Als u in een ziekenhuis wordt opgenomen, komt er veel op u af. U bent vooral bezig met uw opname, herstellen en weer gezond naar huis gaan. Andere zaken lijken even minder belangrijk. Een checklist kan helpen. Om u te helpen hebben wij een top tien gemaakt van belangrijke en praktische zaken over uw verblijf in de Sint Maartenskliniek.

Hoeveel u meeneemt hangt natuurlijk af van de tijd dat u in het ziekenhuis bent. De volgende dingen moet u zeker in uw tas doen:

Medicijnen

Bij de screening voor de opname krijgt u te horen welke medicatie die u gebruikt, u zelf mee moet nemen naar het ziekenhuis. Want niet alles is in de Maartenskliniek op voorraad.

Telefoonnummers

Voor de Sint Maartenskliniek is het belangrijk een lijst met uw contactpersonen te hebben. Maak zelf een lijstje of geef de telefoonnummers door aan de verpleging.

Neem geen kostbare spullen mee!

Helaas zijn er soms ook in het ziekenhuis mensen die kwaad in de zin hebben. Er kan altijd een moment zijn dat er niemand aanwezig is en een dief zijn kans grijpt. Laat sieraden en dergelijke thuis en neem alleen wat u echt nodig heeft mee bij een opname.

Makkelijke kleding

Kies voor kleding die los en comfortabel zit die past bij waar u aan geopereerd wordt. Bedenk ook dat u bijvoorbeeld bij een heup- of knieoperatie na een paar uur alweer uit bed bent. Bij dit soort ingrepen is een joggingbroek handig. Of wanneer u aan uw arm of rug geholpen wordt, kunt u het beste kleding met een rits meenemen. Trek geen strak zittende kleding aan.

Goede, stevige schoenen

Veel mensen dragen na een heup- of knieoperatie badslippers of crocs in het ziekenhuis. Die lijken handig omdat ze snel aan en uit te doen zijn, maar voor het herstel zelf is het beter stevige schoenen mee te nemen. Het liefst stevige instappers. U moet immers weer leren lopen na uw operatie. En de verpleging helpt u graag met het strikken van de veters.

Lange schoenlepel

Deze zijn kun je halen in de shop van de Sint Maartenskliniek maar een schoenlepel van thuis meenemen is ook prima. De schoenlepel is vooral handig wanneer u naar uw ingreep niet mag of kunt bukken en toch uw schoenen aan wilt trekken. Zo kunt u het makkelijk zelf doen in het ziekenhuis en bent u ook beter voorbereid als u weer thuis bent.

Genoeg kleding

Na een douche is een vuil shirtje aantrekken is niet fijn. Neem dus van thuis voldoende kleding mee. Zeker als u niet in de buurt woont. Bedenk hoe lang u in het ziekenhuis blijft en neem de kleding mee die daarbij past.

Telefoon(oplader)

Uw telefoon mag mee. Wel zijn er plekken waar u niet mag bellen.
De stralingen van uw telefoon kunnen misschien de apparatuur beïnvloeden. In de Maartenskliniek hangen er bordjes waar dat het geval is. Let er op dat anderen geen last hebben als uw belt. Zet de beltoon uit of op trilstand. Bel niet 's nachts en tijdens andere rusttijden. Vergeet ook uw oplader niet mee te nemen. Er zijn genoeg stopcontacten op uw kamer. Alle patiënten krijgen bij opname een I-Pad met oplader. Deze hoeft u dus niet vanuit huis mee te nemen.

Shampoo en zeep

Een shampoo is handig om mee te nemen. Zeker bij een wat langere opname is het fijn als u uw haar kunt wassen. Neem zeep of douchegel mee om te wassen. Patiënten kunnen ook gewassen worden met speciale washandjes van het ziekenhuis als zij zich op bed moeten wassen of alleen met water.

Sieraden, make-up, brillen, contactlenzen en gebitsprothese

Vanwege veiligheidsvoorschriften mag u tijdens de operatie géén make-up, sieraden, contactlenzen, bril of gebitsprothese dragen. Gel- of acrylnagels mogen blijven zitten, behalve bij voet/enkel operaties.