Artikeloverzicht

"Sinds mijn knieprothese is de pijn weg"

Als gevolg van een brommerongeluk in zijn jeugd kreeg Jan Cees van der Peijl in 2019 pijnklachten aan zijn knie. Het beperkte zijn bewegingsvrijheid enorm. Tót hij in de Sint Maartenskliniek terechtkwam en een knieprothese kreeg. “Dat veranderde alles.”

Als het maar een beetje weer is, gaat Jan Cees (81) erop uit. Een stuk wandelen, of veertig kilometer fietsen. Maar hij is ook drie keer per week in de sportschool te vinden. Dat sportieve heeft hij van zijn moeder, lacht hij. “Zij was heel atletisch, wilde altijd bewegen. Die actieve levensstijl is me dus met de paplepel ingegoten. Ik denk dat ik daarom nog steeds vrij vitaal ben, ondanks dat ik de tachtig al ben gepasseerd.”
In zijn jeugdjaren maakt Jan Cees graag ritjes op zijn brommer. Het gaat echter mis als hij bijna twintig is. Hij botst op een auto, waarbij hij zijn dijbeen breekt en zijn onderbeen wordt verbrijzeld. Wonder boven wonder komt het uiteindelijk goed en heeft hij, op een klapvoet na, weinig lichamelijke ongemakken.

Toenemende knieklachten
Tot een jaar of vier geleden. Jan Cees merkt het voor het eerst bij het opstaan. Een zeurende pijn in zijn linkerknie – hetzelfde been als dat van het ongeluk. Eerst alleen aan de buitenkant, later ook aan de binnenkant. De pijn in zijn knie neemt met de dag behoorlijk toe. Sporten lukt nog maar moeilijk, wandelen gaat eigenlijk niet meer – zijn vrouw en hij beginnen nog aan het Pieterpad, maar halverwege Limburg stoppen ze ermee omdat Jan Cees te veel pijn heeft. “Ik probeerde het positief te bekijken. Zo kon ik nog wel fietsen. Dat is mijn grootste hobby, dus daar was ik blij om. Verder vond ik het vreselijk, vooral het feit dat ik niet meer kon doen wat ík wilde. Mijn knie beperkte mijn bewegingsvrijheid.”

Via een sportvriendin hoort Jan Cees over de Sint Maartenskliniek. “Ze vertelde dat dit hét ziekenhuis is als het gaat om orthopedische klachten – artsen voeren dagelijks talloze knieprotheses uit. Ik vroeg direct om een verwijzing en kon een paar weken later al terecht.”

Sterk gevoel
Zijn eerste indruk? Die was fantastisch, vertelt Jan Cees. “Ik werd meteen goed geholpen. Eerst werden er foto’s gemaakt, daarna volgde een gesprek met de anesthesist. Ik vertelde dat ik liever geen algehele narcose wilde en daar werd begripvol op gereageerd. Een ruggenprik bleek zelfs mogelijk.” Een paar weken later ontmoet Jan Cees de orthopeed, dokter Goosen. “Die had de foto’s gezien en vertelde dat een knieprothese gewoon mogelijk was – hij zou de operatie zelf uitvoeren. Hij sprak met zóveel vertrouwen. Daardoor voelde ik gewoon dat het goed zou komen.”

Meteen pijnvrij
Op 9  maart 2021 is het zover: Jan Cees wordt geopereerd, de dag dat hij jarig is. Het verplegend en verzorgend personeel zingt hem toe, voordat hij richting operatiekamer wordt gereden: ‘Lang zal hij leven!’. Als het operatiegordijn na afloop opzij wordt geschoven, ziet hij het meteen: zijn been is weer kaarsrecht. “De arts zei het ook triomfantelijk. Dat moment vergeet ik nooit meer”, lacht hij. Maar het grootste verschil is de pijn, die sinds de operatie helemáál weg is. “Ik kon de volgende ochtend makkelijk uit bed komen, de auto instappen – dat laatste was spannend, omdat ik mijn been best diep moest buigen. Maar het lukte.” In de weken daarna krijgt Jan Cees fysiotherapie, een maand later volgt de nacontrole in de Sint Maartenskliniek. “Dat was ook meteen de laatste controle, want alles zag er goed uit. Vanaf dat moment mocht ik ook weer fietsen – diezelfde middag nog maakte ik mijn eerste rondje.”

In goede handen
De operatie is alweer even geleden, maar Jan Cees praat nog steeds vol lof over de Sint Maartenskliniek. “Je wordt ontzettend snel geholpen, er wordt geluisterd en de artsen wéten waarover ze praten. En ook het verplegend en verzorgend personeel is zó betrokken. Dat geeft vertrouwen, het idee dat je in goede handen bent.” Daarbij is Jan Cees nog steeds pijnvrij, gaat hij verder. “Fietsen, wandelen, sporten, ik doe het zoveel mogelijk en heb geen seconde last van mijn knie. Daarvoor ben ik de Sint Maartenskliniek ontzettend dankbaar. De behandeling en knieprothese hebben mijn leven in positieve zin veranderd.”