Artikeloverzicht

"Een paar weken later kon ik weer overal naartoe, zónder krukken"

Nico Visch (77) kon door een slijtage aan zijn knie bijna niet meer lopen. Hij werd doorverwezen naar de Sint Maartenskliniek en kwam terecht bij orthopedisch chirurg Richard de Jong. Een knieprothese veranderde zijn leven drastisch.

“Jaren geleden had ik een operatie waarbij het kraakbeen aan de binnenkant van mijn knie werd weggehaald – dat stuk was beschadigd en helemaal dubbelgevouwen. Lange tijd kon ik prima op die knie lopen, tot een paar jaar geleden. Mijn been ging steeds krommer staan en ik nam telkens een andere houding aan om te kunnen blijven lopen. Ik heb de ziekte van Lyme, dus dat was extra vermoeiend. Op een gegeven moment ging lopen bijna niet meer – na tien minuten moest ik alweer gaan zitten.”

Goede ervaringen
“Mijn klachten werden zo belemmerend, dat ik op het internet naar meer informatie zocht. Zo kwam ik uit bij de Sint Maartenskliniek. Ik hoorde het trouwens ook van kennissen die al eens aan hun knie waren geopereerd – zij hadden goede ervaringen met de Sint Maartenskliniek. Volgens hen was het hét ziekenhuis als je last hebt van je knie, zoals ik. Al snel wist ik: dáár moet ik heen. Ik belde mijn huisarts met de vraag of ik een verwijzing kon krijgen. Gelukkig ging hij daar meteen in mee.”

Volste vertrouwen
“Ik had direct een goed gevoel bij dokter De Jong, die mijn verhaal aanhoorde en erg vriendelijk en meelevend was. Het bot in mijn knie was al zover op elkaar ingesleten, dat ik volgens hem meteen in aanmerking kwam voor een kunstknie. Op dat moment wilde ik het nog even aanzien, ik was er simpelweg nog niet aan toe. We maakten de afspraak om de situatie een jaar later opnieuw te bekijken. Helaas was het niet beter geworden. Wat heet: mijn knie stond nóg krommer. Een prothese bleek onvermijdelijk. Dokter de Jong was tijdens het hele proces heel duidelijk. Ik wilde bijvoorbeeld graag weten hoe hij de prothese aan mijn bot ging vastmaken, omdat ik geen kraakbeen meer had. Gelukkig legde hij dat heel goed uit en vertelde hij dat er metaal werd gebruikt om extra ondersteuning te bieden. Hij vertelde ook dat de ingreep samen met een andere gespecialiseerde orthopedisch chirurg werd gedaan. Ik had dan ook het volste vertrouwen in hen. En ik wilde gewoon weer kunnen lopen.

Geen krukken meer
“In maart 2020 werd ik geopereerd. Ik had erop gerekend dat het minstens een half jaar zou duren voor ik weer een beetje normaal zou kunnen lopen, maar na de eerste week had ik nog maar één kruk nodig. Ook traplopen ging me meteen goed af. Een paar weken later kon ik weer overal naartoe, zónder krukken. Tegen andere patiënten die voor een complexe knieoperatie de Sint Maartenskliniek overwegen, zou ik dan ook willen zeggen: vooral doen. Ik ben ontzettend goed geholpen en heb geen nare dingen meegemaakt. Ik ben ronduit tevreden.”