Artikeloverzicht

Meer over knieartrose

Artrose kan zo maar in uw knie ontstaan en zorgen voor pijnlijke klachten. Artrose is een ander woord voor slijtage aan het gewricht, oftewel een versleten knie. Het kraakbeen in de knie wordt minder, wat zorgt voor meer wrijving van de botten in de knie. Daardoor krijgt u klachten als pijn en stijfheid.

Heeft u veel pijnklachten en kunt u steeds minder door de pijn, dan kan een nieuwe knie de oplossing zijn. Maar er zijn nog meer behandelingen mogelijk. Lees hier meer over welke klachten passen bij knieartrose, welke behandelingen er zijn en wat wij voor u kunnen doen.

Welke klachten wijzen op artrose in de knie?

Knieartrose komt veel voor. Hierbij slijt het kraakbeen in de knie langzaam. Daardoor worden de botten in het gewricht minder goed beschermd. En gaan ze tegen elkaar aan schuren. Hieronder vindt u de klachten die vaak voorkomen bij een versleten knie:

 • Pijn: het meest voorkomende symptoom van knieartrose is pijn in het kniegewricht. De pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan soms scherp of stekend zijn. De pijn kan erger worden na lichamelijke activiteit of langdurig zitten of staan. Ook bij omdraaien in bed kunt u pijn hebben waardoor u slechter slaapt.
 • Stijfheid: mensen met knieartrose hebben vaak een stijve knie. Vooral in de ochtend of na lang zitten. Als u gaat bewegen kan de stijfheid langzaam minder erg worden.
 • Zwelling: knieartrose kan leiden tot zwelling en ontsteking in de knie. U kunt daardoor meer pijn krijgen en een strak gevoel of spanning in de knie hebben.
 • Verminderde mobiliteit: naarmate de knie slechter wordt, kunt u minder mobiel worden. Dit kan u beperken in uw dagelijks leven. Activiteiten zoals traplopen, hurken en knielen kunnen pijnlijk en moeilijk worden. Ook kunt u de knie steeds minder goed buigen of strekken.
 • Kraken of knarsen: een krakend of knarsend geluid in de knie kan ook komen door knieartrose. Dit geluid wordt veroorzaakt door de wrijving tussen de botten in het gewricht.

Heeft u last van een of meer van deze symptomen? Dan is het belangrijk om met een arts te overleggen over een diagnose en behandeling. Knieartrose kan niet worden genezen. Toch zijn er verschillende opties beschikbaar om de klachten te verminderen en uw mobiliteit te verbeteren. Zoals bijvoorbeeld een operatie voor een nieuwe knie. U kunt hiervoor uw huisarts vragen om een verwijzing naar de Sint Maartenskliniek.

Hoe ontstaat een versleten knie (artrose in de knie)?

Hoewel knieartrose een veel voorkomende aandoening is, zijn de oorzaken nog niet helemaal duidelijk. Wel duidelijk is dat er meerdere factoren bijdragen aan het ontstaan ervan. Knieartrose ontstaat wanneer het kraakbeen in het kniegewricht langzaam slijt. Kraakbeen beschermt het gewricht tegen wrijving en schokken. Als het kraakbeen slijt, worden de botten in het gewricht minder goed beschermd en schuren ze tegen elkaar aan. Dat kan leiden tot pijn, stijfheid en minder mobiel worden.

Er zijn verschillende factoren die mogelijk invloed hebben op het ontstaan van knieartrose, waaronder:

 • Leeftijd: knieartrose komt vaker voor bij oudere mensen, omdat het kraakbeen na verloop van tijd kan slijten. Daardoor kan het minder goed de druk op het gewricht opvangen.
 • Te veel belasting op de knie: te veel belasting van de knie door intensief sporten (hardlopen, gewichtheffen) of zwaar werk kan knieartrose veroorzaken of verergeren.
 • Letsel: een blessure of ongeluk aan de knieën, zoals een gescheurde kruisband of breuk, kan het kraakbeen beschadigen. Dit kan de ontwikkeling van knieartrose versnellen.
 • Overgewicht: overgewicht kan extra druk uitoefenen op de gewrichten in knie en heup. Daardoor slijt het kraakbeen sneller.
 • Erfelijkheid: knieartrose kan in sommige families meer voorkomen. Daardoor denken we dat genen een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van artrose.

Natuurlijk krijgen niet alle mensen die risico lopen op knieartrose er ook last van. Het is wel belangrijk om een gezonde levensstijl te hebben en uw knieën niet te overbelasten. Luister naar uw lichaam! Ook is het belangrijk om op tijd te overleggen met een arts over uw knieklachten en mogelijke behandeling.

Mogelijke behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen voor een versleten knie (knieartrose). Welke bij u past, hangt af van de ernst van uw klachten en uw eigen wensen. We vinden het belangrijk om samen naar uw klachten te kijken. Samen beslissen we over de zorg die bij u past. Hieronder staan de meest voorkomende behandelingen voor knieartrose:

 • Medicijnen: pijnstillers en ontstekingsremmers kunnen worden voorgeschreven door een arts. Deze medicijnen verminderen de pijn en ontsteking in het gewricht en verlichten de klachten.
 • Fysiotherapie: fysiotherapie kan helpen om de spieren rondom de knie sterker te maken. Daarmee verbetert ook hoe goed iemand kan bewegen. Een fysiotherapeut kan ook oefeningen geven om de flexibiliteit en stabiliteit in de knie te verbeteren.
 • Bewegen: zelf actief blijven om je spieren te versterken en je uithoudingsvermogen te verbeteren. Fietsen is bijvoorbeeld een heel goede beweging om uw knie en lichaam weer in conditie te krijgen. Als voorbereiding op een operatie maar ook na een eventuele operatie is dit een goede activiteit die u zelf al kunt doen.
 • Gewicht en dieet: als u overgewicht heeft, helpt afvallen om de druk op de knie te verminderen. Door gewicht te verliezen kunnen de klachten minder erg worden.
 • Opereren: als de klachten en pijn van uw versleten knie ernstig zijn en u ook steeds minder kunt bewegen, dan kan een operatie een goede oplossing zijn. De operatie die helpt tegen knieartrose is een nieuwe knie. Daarbij vervangt de orthopedisch chirurg de versleten knie door een kunstknie. Dat wordt ook wel een knieprothese, kunstgewricht of nieuwe knie genoemd.
 • Alternatieve behandelingen: hoewel er weinig tot geen wetenschappelijk bewijs is, ervaren sommige patiënten dat alternatieve behandelingen, zoals acupunctuur, chiropractie of massage hen verlichting geven.

Het is belangrijk om met een arts te overleggen over de beste behandeling voor u. Uw arts kan bepalen hoe erg uw knieartrose al gevorderd is. Wordt u erg beperkt in uw bewegingsvrijheid? Kunt u niet meer genieten van uw dagelijkse activiteiten? Dan kan het zijn dat uw knieartrose al ver ontwikkeld is en dat een nieuwe knie de juiste behandeling is. 

Beperken uw knieklachten u in het dagelijks leven? U kunt bijvoorbeeld geen lange afstanden lopen, traplopen is lastig en ’s nachts heeft u last van de pijn. Als fysiotherapie en medicijnen niet meer helpen, vraag dan uw huisarts om een verwijzing naar de Sint Maartenskliniek.