Instabiliteit van je schoudergewricht

Je schoudergewricht bestaat onder andere uit je schouderblad, met aan de buitenzijde de kom en de kop van je bovenarm. De kop van de bovenarm (schouderkop) ligt in je schouderkom. Je schouderkom is ondiep: het is alsof een basketbal op een schoteltje van een theekopje ligt. Rond je schouderkom ligt het labrum (kraakbeenrand). Daaraan zit het zogeheten kapsel vast.

Het labrum is een opstaande rand rond de kom. Hierdoor is de kom wat dieper, zodat je schouderkop stabieler in je schouderkom ligt. Om het gewricht zit een gewrichtskapsel. Daaromheen lopen pezen van de rotatorenmanchet. Je gewrichtskapsel ligt strak om het gewricht heen. Hierdoor blijft je schouderkop goed in je schouderkom zitten.

Het kan zijn dat je schouder instabiel raakt. Vaak gebeurt dit door een ongeval of een sportblessure. Maar het kan ook zijn dat je hypermobiel bent. Het weefsel rondom je schouder geeft dan onvoldoende stabiliteit aan je schouder. Er komt dan veel rek op je schouder. Een deel van het kapsel kan dan samen met het labrum losscheuren. Dit kan ook gebeuren als de kop uit de kom is geschoten (schouderluxatie). Ook als je even buiten bewustzijn raakt (bijvoorbeeld doordat je epilepsie hebt), kan je schouder uit de kom schieten.

Verloop

Een losgelaten labrum herstelt in de regel niet spontaan. Je blijft dus klachten van een instabiel gevoel in je schouder houden. Ook kan je schouder soms makkelijker opnieuw uit de kom schieten.

Behandelingen

Er zijn verschillende manieren om de instabiliteit in je schoudergewricht te behandelen. Je orthopeed zal samen met jou en je ouders/verzorgers bespreken welke behandeling het beste voor jou is.

De diagnose voor de behandeling

SMK Icon Doorverwijzing Kids
1.

Doorverwijzing

SMK Icon Vraaggesprek Kids
2.

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

SMK Icon Bloedonderzoek Kids
Optioneel
3.

Bloedonderzoek

SMK Icon Rontgen Kids
Optioneel
4.

Röntgenfoto's maken

Behandelingen