Een reversed schouderprothese vervangt uw schoudergewricht door een kunstgewricht.

Waarom?

Het schoudergewricht bestaat onder andere uit het schouderblad (scapula) en de kop van de bovenarm (humerus). Het schouderblad heeft een kleine kom, waar de kop van de bovenarm in past. Zowel de kom als de kop zijn bekleed met kraakbeen. Hiertussen bevindt zich een laagje gewrichtsvocht, waardoor het gewricht soepel kan draaien. Het geheel wordt omgeven door het gewrichtskapsel en door spieren en pezen (rotator cuff).

Als de pezen onherstelbaar zijn gescheurd, of als er sprake is van een door artrose ernstig versleten schoudergewricht, dan is een gewone schouderprothese geen oplossing meer. Uw schouder zal dan niet goed functioneren en pijn blijven doen. In dergelijke gevallen kiezen we voor een reversed (omgekeerde) schouderprothese.

We stellen deze diagnose op basis van lichamelijk onderzoek en röntgenfoto's. Soms is een echo of MRI-scan nodig. Voor de operatie maken we meestal een CT-scan om de kwaliteit van de schouderkom te beoordelen.

Waar moet u zijn?

De Sint Maartenskliniek probeert haar zorg zo dicht mogelijk bij uw woonplaats te organiseren. Sommige behandelingen, zoals operaties, worden echter slechts op een paar locaties uitgevoerd. Het kan daarom zijn dat niet het gehele traject van uw behandeling op dezelfde locatie van de Sint Maartenskliniek plaatsvindt. De voorbereiding en nazorg kunnen bijvoorbeeld ergens anders zijn dan de operatie. In het bericht dat u van ons ontvangt, melden we altijd de locatie waar u verwacht wordt.

Onze behandeling