Slijtage schouder

Het schoudergewricht bestaat onder andere uit het schouderblad (scapula), met aan de buitenzijde de kom, en de kop van de bovenarm (humerus).

Het schouderblad heeft een kleine kom waarin de kop van de bovenarm past. Zowel de kom als de kop zijn bekleed met kraakbeen. Hiertussen bevindt zich een laagje gewrichtsvocht zodat het gewricht soepel kan draaien. Het geheel wordt omgeven door het gewrichtskapsel en door spieren en pezen (rotator cuff).

Het kraakbeen kan door diverse oorzaken slijtage gaan vertonen. Dit wordt artrose genoemd. Als u reumatoïde artritis heeft, wordt de artrose van het gewricht veroorzaakt door een ontsteking van het gewricht. Een gescheurde pees van de rotator cuff kan ook leiden tot het ontstaan van artrose.

Als het kraakbeen versleten is, kan het gewricht niet meer soepel bewegen. De voornaamste klacht die u heeft is pijn in de schouder. In een vroeg stadium van slijtage voelt u dit soms alleen ’s nachts en/of in rust of bij bepaalde bewegingen. In een verder gevorderd stadium kunt u er continu last van hebben. Daarnaast kunt u uw schouder minder goed bewegen en kan de schouder ook een krakend geluid maken. Met name het naar buiten draaien van de arm is moeilijk. Ook boven uw macht reiken lukt op den duur minder goed. In het dagelijks leven wordt u bijvoorbeeld beperkt in het aantrekken van een jas en haren kammen.

De diagnose voor de behandeling

SMK Icon Doorverwijzing
1.

Doorverwijzing

SMK Icon Vraaggesprek
2.

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

SMK Icon Bloedonderzoek
Optioneel
3.

Bloedonderzoek

SMK Icon Rontgen
Optioneel
4.

Röntgenonderzoek

Behandelingen