Reumatologie

Artritis psoriatica

Artritis psoriatica (PsA) is een reumatische aandoening gekenmerkt door gewrichts- en peesaanhechtingsontstekingen bij iemand die de huidziekte psoriasis heeft of waarvan een direct familielid psoriasis heeft. De Sint Maartenskliniek heeft veel expertise in de behandeling van reumatische aandoeningen zoals PsA en baseert zich hierbij op recent wetenschappelijk onderzoek.

Wat is artritis psoriatica?

Artritis psoriatica (PsA) is een ontsteking (artritis) van één of meerdere van uw gewrichten of peesaanhechtingen (enthesitis) die voorkomt als u de huidziekte psoriasis heeft, of als u familieleden heeft met psoriasis. Bij psoriasis ontstaan er huid- en/of nagelafwijkingen. Als u huid- of nagelpsoriasis heeft, wil dat niet zeggen dat u ook altijd artritis of peesaanhechtingsontstekingen krijgt. Dit geldt voor 10 tot 30 procent van de mensen met psoriasis. In Nederland heeft 2 tot 3 procent van de bevolking huid- en nagelpsoriasis. Dit betekent dat 2 tot 9 op de 1000 mensen lijden aan PsA. De ziekte komt evenveel voor bij mannen als bij vrouwen.

Bij PsA kunt u last hebben van de volgende klachten:

  • Ontsteking van gewrichten, waaronder gewrichten in de rug
  • Ontsteking van peesaanhechtingen, bijvoorbeeld de achillespees
  • Ontsteking van peesscheden van handen en voeten
  • Pijn en stijfheid in de ontstoken gewrichten
  • Vermoeidheid
  • Grieperig gevoel

Verloop en prognose

PsA openbaart zich meestal als u al psoriasis heeft. Soms krijgt u psoriasis ná het uitbreken van de artritis. PsA is een chronische ziekte. Dat wil zeggen dat de aandoening langer dan 3 maanden duurt en meestal niet meer overgaat. PsA uit zich op verschillende manieren. Ook het beloop van de aandoening is telkens anders. Zo kunt u ontstekingen krijgen in de gewrichten in uw vinger, teen, enkel, knie, pols, elleboog, rug en/of nek. Het kan ook zijn dat u voornamelijk last heeft van ontstekingen van de peesaanhechtingen. De behandeling van PsA is gericht op het verminderen van de ontstekingen. PsA is helaas nog niet te genezen. Maar met de actuele wetenschappelijke inzichten en de huidige behandelingen zijn de vooruitzichten (veel) beter dan enkele jaren geleden. We kunnen verreweg het grootste deel van de klachten opvangen. Ook kunnen we (verdere) beschadiging van de gewrichten voorkomen.

Meer informatie

Meer informatie over artritis psoriatica vindt u op de website van ReumaNederland.

De diagnose voor de behandeling

SMK Icon Doorverwijzing
1.

Doorverwijzing

SMK Icon Vraaggesprek
2.

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

SMK Icon Bloedonderzoek
3.

Laboratoriumonderzoek

SMK Icon Rontgen
Optioneel
4.

Röntgenfoto's maken

SMK Icon Echografie
Optioneel
5.

Echografie

Behandelingen