Onderzoek onder de loep: methotrexaat

Gepubliceerd op: 19-04-2024

In de Sint Maartenskliniek blijven we voortdurend op zoek naar nieuwe en betere manieren om onze patiënten verder te helpen. Dit doen we door middel van wetenschappelijk onderzoek. In deze rubriek ‘Onderzoek onder de loep’ houden we onze patiënten op de hoogte van onze nieuwste onderzoeksresultaten. Deze keer hebben we onderzocht hoe we patiënten met reumatoïde artritis het beste kunnen begeleiden wanneer ze beginnen met methotrexaat.

Methotrexaat: veilig en effectief middel

Op onze polikliniek reumatologie krijgen veel patiënten met reumatoïde artritis methotrexaat voorgeschreven. Methotrexaat is de eerste keus in de behandeling van reumatoïde artritis, omdat het een veilig en effectief middel is waar we al jarenlang ervaring mee hebben. Daarom is het belangrijk dat mensen met reumatoïde artritis het medicijn zo goed mogelijk gebruiken. Naast positieve effecten heeft methotrexaat, net als alle andere medicatie, ook nadelige effecten. Het doel van deze studie is inzicht krijgen in wat patiënten ervaren en waar ze tegenaan lopen in de eerste periode na het starten met methotrexaat.

70% van de bijwerkingen zijn praktische vragen

Volgens het onderzoek werden er gemiddeld zes meldingen per patiënt gedaan in de eerste drie maanden na het starten met methotrexaat. Dit gaat verder dan enkel bijwerkingen, mensen meldden namelijk ook praktische problemen, vragen en zorgen. Dankzij deze resultaten kunnen we patiënten die starten met methotrexaat beter begeleiden, waardoor ze optimaal kunnen profiteren van de effecten van methotrexaat en zo min mogelijk hinder ondervinden in hun dagelijks leven als reumapatiënt.

Sint Maartenskliniek Research en Farmacie

Mirthe Oude Lansink

Victor Huiskes

Bart van den Bemt

 

Sint Maartenskliniek Reumatologie

David ten Cate