In 2014 kreeg Henny de Bruin-Huizing haar eerste heupprothese, in een regionaal ziekenhuis. Op de hometrainer bij de therapeut merkte ze dat haar billen ontzettend veel pijn deden. Ook haar heupprothese voelde niet goed. De jaren daarna werden de pijnklachten erger en ging ze steeds slechter lopen. Zelfs een boodschapje doen met haar man lukte niet meer. “Ik ben blij dat mijn arts me toen doorverwees naar de Sint Maartenskliniek. Daarom kan ik nu weer zonder stok lopen.”

Veel bot was verdwenen

Eind 2018 kwam Henny in een rolstoel op de polikliniek Orthopedie van de Sint Maartenskliniek voor een second opinion. Ze had zoveel pijn door de problemen met haar heupprothese, dat ze zo goed als invalide was geraakt. Haar prothese zat los en door die beweeglijkheid was er veel bot verdwenen. Ook bleken er oude breuken in haar bekken te zitten. Hierdoor was er maar één oplossing mogelijk. Henny: “Eerst keken verschillende specialisten me helemaal na. Daarna hoorde ik dat ik in aanmerking kwam voor een 3D-geprinte heupprothese.”

Bouwwerk in het lijf

“De operatie zelf en de periode daarna waren pittig”, vertelt Henny. “Ik ben van nature een positief ingesteld mens, maar er was wel een snee van 25 centimeter nodig om dat bouwwerk in mijn lijf te krijgen. Ik reageerde niet goed op de krammen en kreeg last van wondvocht. Dankzij de liefdevolle aandacht van iedereen werden de complicaties goed opgelost. Daardoor heb ik tóch een heel goed gevoel aan deze tijd overgehouden.”

Eindelijk zonder stok

Henny raadt iedereen die met dezelfde problemen kampt deze ingreep aan. “Door mijn vertrouwen in de kliniek heb ik daarna ook mijn knie laten opereren. Ik was toen zelfs de eerste patiënt die in de nieuwe OK’s van de Sint Maartenskliniek werd geopereerd. Nu loop ik eindelijk weer zonder stok en kan ik met mijn man een wandeling maken. Ook kan ik weer in de tuin werken. Dat vind ik heerlijk. Ik hoef dus niet meer achter de geraniums te zitten!”

Expert 3D-geprinte heup

Als een van de weinige ziekenhuizen in Nederland heeft de Sint Maartenskliniek de ruimte, de mensen, het geld én de materialen om deze innovatieve - maar kostbare - ingreep regelmatig uit te voeren. Dit maakt ons expert op het gebied van maatwerk heupimplantaten. De implantaten worden helemaal op maat gemaakt, zodat deze net als een puzzelstukje in het bekken passen.