Instabiele knieschijf

Je knieschijf (de ‘patella’) ligt aan de voorzijde van je kniegewricht. De knieschijf wordt op zijn plaats gehouden door een gootje in het bot van je bovenbeen (trochlea), door je bovenbeenspieren en je knieschijfpees (patellapees) en door structuren in het kapsel van je knie.

De bovenbeenspieren gaan over in de patellapees. Deze pees omgeeft je knieschijf helemaal. Hij zit vast aan het bot van het bovenste gedeelte van je onderbeen. Als je je bovenbeenspieren aanspant, kun je je kniegewricht strekken. De knieschijf schuift dan omhoog, in het midden van de trochlea.

Het kan gebeuren dat je knieschijf naar de zijkant glijdt (luxatie). De eerste symptomen zijn niet altijd even duidelijk. Vaak heb je bij luxatie pijn rond je knieschijf. Het kan ook zijn dat je een instabiel gevoel in je knie hebt. Pas als je knieschijf volledig aan de zijkant van je knie zit, is het zeker dat je een instabiele knieschijf hebt.

Meestal ben je tussen de 13 en de 15 jaar oud als je knie voor het eerst naar de zijkant glijdt. Gebeurt dit zonder een aanwijsbaar ongeval? Dan heb je waarschijnlijk een knie met een afwijkende vorm. Het kan ook zijn dat je hypermobiel bent. Als je vaker een luxatie hebt, kan een operatie je helpen. We verplaatsen dan je knieschijfpees. Of we je kunnen opereren hangt wel af van de oorzaak van de luxatie en de eventuele afwijking in je knie die de instabiliteit veroorzaakt.

De diagnose voor de behandeling

SMK Icon Doorverwijzing Kids
1.

Doorverwijzing

SMK Icon Vraaggesprek Kids
2.

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

SMK Icon Bloedonderzoek Kids
Optioneel
3.

Bloedonderzoek

SMK Icon Rontgen Kids
Optioneel
4.

Röntgenfoto's maken

Behandelingen