Cauda equina syndroom

Bij het cauda equina syndroom heeft u een beschadiging van de zenuwwortels onderin uw rug. Het revalidatiecentrum van de Sint Maartenskliniek heeft een team van specialisten voor u klaar staan om u zo optimaal mogelijk te begeleiden.

Bent u op zoek naar praktisch informatie rondom uw dagbehandeling (poliklinische behandeling) of opname (klinische behandeling)? Bijvoorbeeld waar u rekening mee moet houden op uw eerste dag van behandeling, wat de bezoektijden zijn of bij wie u zich moet afmelden als u onverwacht niet kunt komen? Klik dan hiernaast in het zij-menu op 'Rondom uw zorg'. Daar vindt u alle praktische informatie terug over uw opname en poliklinische behandeling. 

Wat is het cauda equina syndroom?

Uw ruggenmerg loopt door uw wervelkolom en bestaat uit zenuwen. De cauda equina is de bundel van uitlopers van de ruggenmergzenuwen. Deze bundel lijkt op een paardenstaart. Hij bevindt zich in het wervelkanaal onder de plaats waar uw ruggenmerg ophoudt, ongeveer bij de eerste lendenwervel. Bij een cauda equina syndroom is er schade aan uw zenuwen van de bundel uitlopers. Zenuwen werken als boodschapper tussen uw hersenen en de andere delen van uw lichaam. Bij schade aan deze zenuwen worden de signalen gestoord of helemaal niet meer doorgegeven.

Er zijn verschillende oorzaken voor een cauda equina syndroom. Het kan zijn dat er door een ongeval druk wordt uitgeoefend op de zenuwen in uw rug. Dit kan ook gebeuren door een ontsteking of een bloeding in dit deel van uw rug. Of na een operatie voor een rughernia. Het kan dan zijn dat door de druk van de hernia zelf of door optredende zwelling voor of tijdens de operatie schade ontstaat aan uw zenuwen in dit gebied.

Het verloop van het cauda equina syndroom

Als uw zenuwen in de knel hebben gezeten, kunnen ze zich deels spontaan herstellen. Dit kan ook gebeuren na enkele maanden. Of dit echt gaat gebeuren, is vaak een kwestie van afwachten.

Klachten

Bij het cauda equina syndroom kunt u last hebben van de volgende klachten en problemen:

  • Krachtverlies
  • Gevoelsstoornissen en pijn
  • Spasmen
  • Doorligwonden (decubitus) of andere beschadigingen van uw huid
  • Problemen met de werking van uw blaas en darmen
  • Problemen in het seksualiteit en vruchtbaarheid
  • Psychische klachten
  • Ademhalingsproblemen 

De diagnose voor de behandeling

SMK Icon Doorverwijzing
1.

Doorverwijzing

SMK Icon Contactarts Persoonlijk
2.

Contact revalidatiearts

SMK Icon Observatieonderzoek
3.

Onderzoek en observatie

SMK Icon Revalidatieplan
4.

Revalidatieplan

Voor uw behandeling kunt u worden opgenomen (klinisch) of u wordt behandeld op de polikliniek. Dit is onder andere afhankelijk van de ernst van uw aandoening, welke hulpvraag u heeft, wat u nog kunt en welke hulp u nodig heeft. De revalidatiearts zal dit met u bespreken.

Behandelingen