Scheefstand van de grote teen

Als de voorvoet breder wordt, gaan de krachten zich bij staan en lopen er anders over verdelen. Hierbij kan de grote teen steeds schever gaan staan, dit wordt hallux valgus genoemd.

Aan de binnenkant van de voet ontstaat door de scheefstand een drukpunt, ook wel ‘bunion’ genoemd. Deze knobbel doet pijn en de huid is daar soms rood en gevoelig. Vaak is het dragen van schoenen pijnlijk en er kunnen, door de toegenomen druk en wrijving in de schoen, ontstekingsachtige verschijnselen optreden.

Als reactie kunnen uw andere tenen gaan ‘klauwen’, om weer meer grip te krijgen. U kunt daardoor dus ook klauwtenen ontwikkelen. En door eeltvorming kan de huid onder uw voet dikker en gevoeliger worden. In ernstige gevallen kan de grote teen ook nog de tweede teen van zijn plaats duwen. Uiteindelijk kan uw voet ernstig misvormd raken en wordt lopen steeds pijnlijker en moeilijker.

Er zijn meerdere factoren die het ontstaan van een scheefstand kunnen verklaren: aanleg en erfelijkheid, reumatische aandoeningen, artrose of ontstekingen, te weinig of te veel beweeglijkheid in gewrichten, slecht passend schoeisel of het naar binnen kantelen van de voet (platvoet).

De diagnose voor de behandeling

SMK Icon Doorverwijzing
1.

Doorverwijzing

SMK Icon Vraaggesprek
2.

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

SMK Icon Bloedonderzoek
Optioneel
3.

Bloedonderzoek

SMK Icon Rontgen
Optioneel
4.

Röntgenonderzoek

Behandelingen