Menu

Bij onze afdeling Orthopedie kunt u terecht voor verschillende specialistische behandelingen. Wij geven daarom voorrang aan patiënten met zeer complexe aandoeningen die nergens anders behandeld kunnen worden. De wachttijd voor de behandeling van eenvoudige en veelvoorkomende aandoeningen, die ook in algemene ziekenhuizen kunnen plaatsvinden, is daardoor langer.

In de tabellen hieronder vindt u een inschatting van de gemiddelde toegangstijd voor de polikliniek en de wachttijd voor een operatie. De wachttijd is weergegeven in kalenderdagen. De tabellen werken we iedere maand bij. De werkelijke toegangs- of wachttijd kan voor u als patiënt anders uitpakken. Bijvoorbeeld vanwege onverwachte gebeurtenissen of omdat uw operatie of behandeling is gebonden aan een specifieke chirurg of arts.

Bekijk voor de wachttijden voor onze kinderorthopedie de pagina Wachttijden Kinderzorg.

Toegangstijd voor het eerste polibezoek

U kunt voor een eerste afspraak terecht via een verwijzing van uw huisarts of behandelend specialist. De wachttijd is het aantal dagen tussen het moment dat wij een afspraak voor u inplannen, tot het moment dat u terecht kan op de polikliniek. U kunt voor een bezoek aan de poli terecht op 3 locaties; Nijmegen, Woerden en Boxmeer. We kijken altijd op welke locatie u het snelst terecht kunt. Samen met u bespreken we op welke locatie u de poli bezoekt.

Inwoners uit de regio Boxmeer kunnen voor de behandeling van eenvoudige en veelvoorkomende aandoeningen terecht bij onze praktijk in het Maasziekenhuis Pantein. Kijk op de website voor de wachttijden.

Onderstaande wachttijden zijn op 9 juni 2021 bijgewerkt:

  Nijmegen / Boxmeer Woerden
Knie en onderbeen:    
Klachten knieprothese incl. Second opinion 21 dagen 21 dagen
Overige knieklachten, incl. Second opinion 120 dagen 40 dagen
     
Heup en bovenbeen:    
Klachten heupprothese 28 dagen 30 dagen
Second opinion 120 dagen 90 dagen
Overige heupklachten 28 dagen 30 dagen
     
Voet en enkel:    
Klachten enkelprothese 30 dagen 40 dagen
Complexe Voet- en enkelchirurgie* 30 dagen 40 dagen
Second opinion 30 dagen
40 dagen
Overige voet- en enkelklachten 50 dagen 60 dagen
     
Schouder en arm:    
Klachten schouder- of elleboogprothese 40 dagen 14 dagen
Klachten polsprothese 40 dagen 14 dagen
Complexe schouder / elleboog en onderarm chirurgie** 40 dagen 14 dagen
Slijtage Schouder Elleboog > 80 dagen 40 dagen
Overige klachten boven extremiteiten > 80 dagen 40 dagen
     
Rug en nek:    
Nekklachten 40 dagen N.v.t
Complexe rugklachten*** 40 dagen 14 dagen
Overige rugklachten 240 dagen 240 dagen
Beoordeling voor RealHealth pijnmanagementprogramma 80 dagen 80 dagen

* Complexe voeten enkelchirurgie bevat onder andere neuromusculaire, degeneratieve, reumatische en posttraumatische afwijkingen en platvoetreconstructies, prothesiologie, Charcot-problematiek.

** Complexe schouder / elleboog en onderarm chirurgie bevat onder ondere cuff laesie, prothesiologie (primaire en secondaire), en reumatische en posttraumatische problematiek.

*** Complexe rugklachten bevat onder andere scoliose, verschoven wervels, vernauwing van de wervels.

Wachttijd voor operatie

Wachttijd operatie orthopedie in verband met het coronavirus

Operaties gaan zoveel mogelijk door. Op dit moment ondersteunen we andere ziekenhuizen bij de coronazorg. Tegelijkertijd kunnen er altijd onvoorziene situaties ontstaan. We houden de ontwikkelingen daarom goed in de gaten en beoordelen steeds hoeveel operaties er kunnen plaatsvinden. Hierdoor kunnen we geen informatie geven over de actuele wachttijd. We doen ons uiterste best om iedereen op tijd te helpen. Mocht het zijn dat uw operatie wordt uitgesteld dan nemen wij telefonisch contact met u op. Heeft u een operatie gepland staan en bent u niet gebeld? Dan gaat uw operatie vooralsnog door.

 

Kinderorthopedie Boxmeer

Het Maasziekenhuis Pantein volgt hierin de besluiten van het ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorg).

Hieronder vindt u de gemiddelde wachttijden voor een operatie. Dit is het aantal dagen tussen het moment dat u van uw arts een indicatie voor een operatie hebt gekregen, tot het moment van opname of operatie.

Operaties vinden alleen plaats op de locaties Nijmegen en Boxmeer. Bent u in Woerden onder behandeling? Dan wordt u op één van deze locaties geopereerd.

  Nijmegen/Boxmeer
Operaties aan knie en onderbeen: 90 dagen
Operaties aan heup en bovenbeen: 90 dagen
Operaties aan voet en enkel: 90 dagen
Operaties aan schouder en arm: 90 dagen
Operaties aan rug en nek: 90 dagen

Treeknormen

We willen graag iedereen die onze zorg nodig heeft zo snel mogelijk helpen. Dit is echter niet altijd op korte termijn mogelijk, hiervoor zijn verschillende redenen:

  • Veel mensen kiezen voor de zorg van de Sint Maartenskliniek. Als er meer vraag is dan wat de Sint Maartenskliniek aankan, kunnen de toegangstijden langer worden.
  • De Sint Maartenskliniek is als enige ziekenhuis in Nederland volledig gespecialiseerd in houding en beweging en biedt specialistische zorg. Dit betekent dat sommige patiënten alléén in de Sint Maartenskliniek behandeld kunnen worden; zij kunnen ergens anders in Nederland niet (of nauwelijks) terecht. Daarom geven wij voorrang aan deze patiënten met zeer complexe orthopedische aandoeningen. Hierdoor kan de toegangstijd voor andere patiënten langer worden.

Indien er een langere toegangstijd geldt, wordt u op een wachtlijst geplaatst. Zodra het mogelijk is om een afspraak te plannen, nemen we direct telefonisch contact op.

Wanneer u de wachttijd te lang vindt, kunt u contact met uw zorgverzekeraar opnemen om te vragen naar wachtlijstbemiddeling. Uw zorgverzekeraar kan u hierin ondersteunen, zodat u mogelijk bij een andere zorgaanbieder sneller geholpen kunt worden. De maximaal aanvaardbare wachttijd die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk is overeengekomen (de Treeknorm) bedraagt voor de toegang tot de polikliniek en diagnostiek 4 weken. Voor behandeling is de maximaal aanvaardbare wachttijd 7 weken.