Bij onze afdeling Orthopedie kunt u terecht voor verschillende specialistische behandelingen. Wij geven daarom voorrang aan patiënten met zeer complexe aandoeningen die nergens anders behandeld kunnen worden. De wachttijd voor de behandeling van eenvoudige en veelvoorkomende aandoeningen, die ook in algemene ziekenhuizen kunnen plaatsvinden, is daardoor langer.

In de tabellen hieronder vindt u een inschatting van de gemiddelde toegangstijd voor de polikliniek en de wachttijd voor een operatie. De wachttijd is weergegeven in kalenderdagen. De tabellen werken we iedere maand bij. De werkelijke toegangs- of wachttijd kan voor u als patiënt anders uitpakken. Bijvoorbeeld vanwege onverwachte gebeurtenissen of omdat uw operatie of behandeling is gebonden aan een specifieke chirurg of arts.

Bekijk voor de wachttijden voor onze kinderorthopedie de pagina Wachttijden Kinderzorg.

Toegangstijd voor het eerste polibezoek

U kunt voor een eerste afspraak terecht via een verwijzing van uw huisarts of behandelend specialist. De wachttijd is het aantal dagen tussen het moment dat wij een afspraak voor u inplannen, tot het moment dat u terecht kan op de polikliniek. U kunt voor een bezoek aan de poli terecht op 3 locaties; Nijmegen, Woerden en Boxmeer. We kijken altijd op welke locatie u het snelst terecht kunt. Samen met u bespreken we op welke locatie u de poli bezoekt.

Inwoners uit de regio Boxmeer kunnen voor de behandeling van eenvoudige en veelvoorkomende aandoeningen terecht bij onze praktijk in het Maasziekenhuis Pantein. Kijk op de website voor de wachttijden.

Onderstaande wachttijden zijn bijgewerkt op 29 november 2022:

  Nijmegen Woerden Boxmeer
Knie en onderbeen:      
Klachten knieprothese incl. second opinion 20 dagen 30 dagen 15 dagen
Overige knieklachten, incl. second opinion 30 dagen 75 dagen 20 dagen
       
Heup en bovenbeen:      
Klachten heupprothese 8 dagen 8 dagen 8 dagen
Second opinion 10 dagen 10 dagen 10 dagen
Heupklachten bij jongvolwassenen 10 dagen 10 dagen 10 dagen
Overige heupklachten 10 dagen 10 dagen 10 dagen
       
Voet en enkel:      
Second opinion (vanaf medisch specialist) 45 dagen 45 dagen 45 dagen
Complexe voet- en enkelchirurgie* 150 dagen 150 dagen 150 dagen
Overige voet- en enkelklachten > 200 dagen > 200 dagen > 200 dagen
       
Schouder en arm:      
Complexe schouder/elleboog en onderarmchirurgie** 10 dagen 10 dagen 10 dagen
Slijtage schouder elleboog 10 dagen 10 dagen 10 dagen
Hand/pols klachten 10 dagen 45 dagen 45 dagen
Overige klachten boven extremiteiten 10 dagen 21 dagen 45 dagen
       
Rug en nek:      
Nekklachten 21 dagen N.v.t 40 dagen
Complexe rugklachten*** 21 dagen 21 dagen 40 dagen
Overige rugklachten >240 dagen >240 dagen >240 dagen
Beoordeling voor RealHealth pijnmanagementprogramma 80 dagen 80 dagen 80 dagen

* Complexe voeten enkelchirurgie bevat onder andere neuromusculaire, degeneratieve, reumatische en posttraumatische afwijkingen en platvoetreconstructies, prothesiologie, Charcot-problematiek.

** Complexe schouder / elleboog en onderarm chirurgie bevat onder andere cuff laesie, prothesiologie (primaire en secondaire), en reumatische en posttraumatische problematiek.

*** Complexe rugklachten bevat onder andere scoliose, verschoven wervels, vernauwing van de wervels.

Wachttijd voor operatie

Hieronder vindt u de gemiddelde wachttijden voor een operatie. Dit is het aantal dagen tussen het moment dat u van uw arts een indicatie voor een operatie hebt gekregen, tot het moment van opname of operatie.

Vanwege de onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt, is het afgeven van een precieze wachttijd lastig. We doen onze uiterste best om een realistische weergave te geven.

Operaties vinden alleen plaats op de locaties Nijmegen en Boxmeer. Bent u in Woerden onder behandeling? Dan wordt u op één van deze locaties geopereerd.

  Nijmegen/Boxmeer
Operaties aan knie en onderbeen: 45 dagen
Operaties aan heup en bovenbeen: 45 dagen
Operaties aan voet en enkel: 60 dagen
Operaties aan schouder en arm: 45 dagen
Operaties aan rug en nek: 60 dagen

Treeknormen

We willen graag iedereen die onze zorg nodig heeft zo snel mogelijk helpen. Dit is echter niet altijd op korte termijn mogelijk, hiervoor zijn verschillende redenen:

  • Veel mensen kiezen voor de zorg van de Sint Maartenskliniek. Als er meer vraag is dan wat de Sint Maartenskliniek aankan, kunnen de toegangstijden langer worden.
  • De Sint Maartenskliniek is als enige ziekenhuis in Nederland volledig gespecialiseerd in houding en beweging en biedt specialistische zorg. Dit betekent dat sommige patiënten alléén in de Sint Maartenskliniek behandeld kunnen worden; zij kunnen ergens anders in Nederland niet (of nauwelijks) terecht. Daarom geven wij voorrang aan deze patiënten met zeer complexe orthopedische aandoeningen. Hierdoor kan de toegangstijd voor andere patiënten langer worden.

Indien er een langere toegangstijd geldt, wordt u op een wachtlijst geplaatst. Zodra het mogelijk is om een afspraak te plannen, nemen we direct telefonisch contact op.

Wanneer u de wachttijd te lang vindt, kunt u contact met uw zorgverzekeraar opnemen om te vragen naar wachtlijstbemiddeling. Uw zorgverzekeraar kan u hierin ondersteunen, zodat u mogelijk bij een andere zorgaanbieder sneller geholpen kunt worden. De maximaal aanvaardbare wachttijd die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk is overeengekomen (de Treeknorm) bedraagt voor de toegang tot de polikliniek en diagnostiek 4 weken. Voor behandeling is de maximaal aanvaardbare wachttijd 7 weken.