Cerebrale Parese

Cerebrale Parese (CP) is de medische term voor hersenbeschadiging tijdens de zwangerschap of bevalling. Door CP ontstaan houdings- en/of bewegingsstoornissen. Het Revalidatieteam van de Sint Maartenskliniek helpt u om te gaan met deze stoornissen.

Bent u op zoek naar praktisch informatie rondom uw dagbehandeling (poliklinische behandeling) of opname (klinische behandeling)? Bijvoorbeeld waar u rekening mee moet houden op uw eerste dag van behandeling, wat de bezoektijden zijn of bij wie u zich moet afmelden als u onverwacht niet kunt komen? Klik dan hiernaast in het zij-menu op 'Rondom uw zorg'. Daar vindt u alle praktische informatie terug over uw opname en poliklinische behandeling. 

Wat is Cerebrale Parese?

Cerebrale Parese (ook wel infantiele encefalopathie, Cerebral Palsy of kortweg CP) is eigenlijk een verzamelterm. Het is een combinatie van verschillende kenmerken die ervoor zorgt dat het voor u moeilijker is te bewegen. CP is geen ziekte, maar een houdings- en/of bewegingsstoornis die u heeft gekregen door een beschadiging in uw hersenen. In de meeste gevallen is dit gebeurd voor of tijdens uw geboorte. Maar het kan ook zijn dat het in uw eerste levensjaar is gebeurd.

Deze beschadiging wordt gelukkig niet erger in de loop van de tijd. Maar u ondervindt er wel last van. De stoornis zorgt ervoor dat een deel van uw hersenen niet, of anders functioneert. Hierdoor is het voor u moeilijk om te bewegen. Dit komt doordat de aansturing in uw hersenen minder goed verloopt.

Klachten

  • Problemen met bewegen (variërend van minder goed kunnen lopen of heel weinig kunnen bewegen tot volledig afhankelijk zijn van verzorging).
  • Problemen met eten, praten, horen en zien.
  • Geestelijke klachten (variërend van een enkel leerprobleem op school tot niets kunnen leren).

De diagnose voor de behandeling

SMK Icon Doorverwijzing
1.

Doorverwijzing

SMK Icon Contactarts Persoonlijk
2.

Contact revalidatiearts

SMK Icon Observatieonderzoek
3.

Onderzoek en observatie

SMK Icon Revalidatieplan
4.

Revalidatieplan

Voor uw behandeling komt u naar de polikliniek. Afhankelijk van uw situatie, verschillen de duur van de behandeling en de therapieën die u krijgt. In het gesprek met uw revalidatiearts en/of behandelteam spreekt u af welke behandelingen passen bij uw situatie en doelen.

Behandelingen