Opereren of een andere behandeling?
Een operatie wordt bij een klein deel van de kinderen of jongeren met cerebrale parese gedaan. Soms past een andere behandeling beter. Denk aan aangepaste schoenen, een spalk of fysiotherapie. Of je in aanmerking komt voor een operatie, ligt aan verschillende dingen. Om te beginnen: wat vind jij belangrijk om (weer) te kunnen? En ga je dat ook bereiken met een operatie? Ook moet je kijken of het op dit moment in je leven past. In sommige gevallen kiezen we er bewust voor om een operatie niet te doen of uit te stellen. Uiteraard doen we dit in goed overleg met het kind/de jongere en de ouders.
Op meerdere plekken opereren
De operatie voor kinderen of jongeren met cerebrale parese heet een SEMLS-operatie. Dit betekent dat er geopereerd wordt aan één of twee benen op meerdere plekken. En dat allemaal in één operatie. Soms is het nodig om zowel de heup, de knie als de voet te opereren. Het doel van de operatie is om het been of de benen weer mooi recht te maken. Dit maakt het bewegen of lopen gemakkelijker.
Intensief revalidatietraject
De operatie is eigenlijk maar een klein deel, het grootste gedeelte zit in de revalidatie. De eerste zes weken na de operatie mag het been of de benen niet belast worden. Dit vraagt een hoop aanpassingsvermogen van zowel het kind/de jongere en zijn of haar naaste omgeving. Een intensief revalidatietraject volgt in de vier weken daarna. Je oefent op dagelijkse training en hebt looptrainingen en andere therapieën om spierkracht en balans weer op te bouwen. Na die periode revalideer je door met een fysiotherapeut bij jou in de buurt.