Slijtage van de grote teen

Een stijve grote teen is vaak het gevolg van ernstige slijtage van het kraakbeen tussen de grote teen en het eerste middenvoetsbeentje. Vooral in de ochtend is de teen stijf en pijnlijk. Uw voorvoet belasten is onprettig en het afwikkelen van de voet gaat moeilijk. Soms is er een zwelling zichtbaar of heeft u klachten van extra bot dat aangroeit. Slijtage of artrose in de grote teen gaat nooit over. De orthopeed kan het ongemak met bepaalde behandelingen wel verminderen.

Hallux rigidus en hallux valgus rigidus
Hallux is Latijn voor grote teen en rigidus betekent stijf. Als de orthopeed u vertelt dat u last heeft van een hallux rigidus heeft u dus een stijve grote teen. Wanneer deze grote teen ook nog eens scheef naar binnen staat, heeft u een hallux valgus rigidus.

Klachten stijve grote teen
Bij artrose in uw grote teen is het kraakbeen tussen de grote teen en het eerste middenvoetsbeentje versleten. Uiteindelijk kan het kraakbeen zelfs helemaal verdwijnen. De botuiteinden komen dan tegen elkaar. Aan de rand van het gewricht ontstaat vaak botaangroei. Dit kan een irritatie geven van de huid, die op één punt tegen de schoen aandrukt. Hoe langer u hiermee blijft rondlopen, hoe meer klachten u krijgt. Vooral in de ochtend is het lastig opstarten. U kunt stekende pijn krijgen en soms ziet u ook een zwelling. Omdat de grote teen steeds stijver wordt, krijgt u meer pijn als u de voet belast en ook meer problemen bij het afwikkelen van de voet. Er is onderzoek nodig om te bepalen in welke fase de artrose zich bevindt en wat de beste behandeling voor u is.

De oorzaak
Deze vorm van artrose ontstaat op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door een ongeluk, een gewrichtsinfectie of het bereiken van een oudere leeftijd. Deze aandoening kan erfelijk zijn. Ook zien we geregeld artrose bij patiënten met reuma of jicht. Soms is de oorzaak van artrose niet te achterhalen.

De diagnose voor de behandeling

SMK Icon Doorverwijzing
1.

Doorverwijzing

SMK Icon Vraaggesprek
2.

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

SMK Icon Bloedonderzoek
Optioneel
3.

Bloedonderzoek

SMK Icon Rontgen
Optioneel
4.

Röntgenonderzoek

Hoe te behandelen?
Voor de behandeling van artrose in de grote teen zijn er meerdere mogelijkheden. Vaak helpt een schoen met een stijve ronde zool. Hierdoor wordt de teen ondersteund tijdens het afwikkelen. Ook kan het helpen om een schoen te dragen met voldoende ruimte in de voorvoet en zachte bekleding om de druk op de grote teen te verminderen.

Goed om te dragen: stevige lage schoen met stugge zool


Niet goed om te dragen: schoen met een flexibele zool

Helpen de schoenaanpassingen onvoldoende? Dan kan een operatie mogelijk uitkomst bieden. Het gaat dan meestal om het vastzetten van het groteteengewricht (een zogeheten artrodese). Het schoonmaken van het gewricht en verwijderen van de botaangroei (de cheilectomie operatie) behoort ook tot de mogelijkheden. De dokter bepaalt samen met u wat het beste voor u is.

Behandelingen